RSS

Incredible Stringband

incrediblestringband1

“The 5000 Spirits Or The Layers Of The Onion”
“Incredible Stringband”
“The Hangman’ s Beautiful Daughter”
“Wee Tam & The Big Hug”

 

Met de geremasterde heruitgave van de eerste vier cd’s van de Engelse folkgroep Incredible Stringband is een belangrijk stuk Engelse muziekgeschiedenis herschreven. Niet omdat de muziek van deze groep aanvankelijk een grote impact had op het popklimaat aan het einde van de roerige zestiger jaren. Integendeel, in een periode waarin in mijn vriendenkring het concept van een leuke avond bestond uit het nuttigen van rookwaren met exotische namen, waren vooral de lange breed uitgesponnen producties van The Grateful Dead, Deep Purple en Pink Floyd het ijkpunt voor onze ronddwalende geesten. In dat milieu werd de eerste kennismaking met de muziek van Incredible Stringband gekenmerkt door een grote mate van onbegrip, ja zelfs afwijzing. De muziek die zij maakten, bestond vooral uit korte, akoestisch gespeelde folkachtige liedjes die door de totale afwezigheid van de voor ons vertrouwde klankbeelden nauwelijks te bevatten vielen. Wat waren dat voor een stelletje mafkezen en uit welke scene kwam die rare muziek, was de veel gestelde vraag. Ons onvermogen hun muziek onder te brengen in voor ons herkenbare categorieën, deelden we met het grote poppubliek waardoor de naamsbekendheid van de groep minimaal was.

IncredibleStringBandhoes5incredible Stringbandhoes1

Waarom we nu ruim veertig jaar na dato de kennismaking met hun werk moeten hervatten, ligt dan ook in het verlengde van voornoemde vraag. Voor mij persoonlijk een vraag die ik niet zo maar even in een paar vlotte zinnen kan beantwoorden. Gelijk de lagen van een ui is mijn aanvankelijke scepsis over hun muziek in de loop van de jaren afgepeld. Bij elke draaibeurt ontstond een toenemend besef dat de beide heren Mike Heron en Robin Williamson – met hulp van bevriende musici – een uniek muzikaal document op het vinyl hadden vastgelegd. Een document waarin een link gelegd wordt tussen een sprookjesachtige fantasiewereld en de toen heersende tijdgeest. In tegenstelling tot hun Engelse tijdgenoten heeft Incredible Stringband zich altijd verre gehouden van het samenbrengen van folkinvloeden en rockmuziek. Hun referentiekader is de poëzie, Oosterse mystiek en het absurdisme, de humor en het vitalisme van de moderne kunststromingen uit het begin van de vorige eeuw. De scheppende krachten die de tekens en symbolen van hun tijd geopenbaard hebben in kunstvormen die afweken van de toen gangbare normen, kunnen maar zelden rekenen op instemming van hun tijdgenoten. Het is het lot dat vrijwel alle grote kunstenaars beschoren is. In die traditie moet je ook het werk van deze groep plaatsen.

 incrediblestringbandhoes3incrediblestringbandhoes4

Naast een grote beheersing van een keur aan instrumenten kenmerkt het repertoire op de cd’s zich door een verzameling observaties waarbinnen een gevoel voor humor gevat is in tekstregels die even uniek als kostelijk zijn. Als de muzikale neefjes van Salvador Dali schetsen de heren een beeld van de werkelijkheid dat onderhevig is aan wisselende surrealistische doorkijkjes. Het bijzondere is dat dit nergens ontaardt in experimenteel geleuter of zwaarmoedig gezwets. Integendeel, als geen andere groep in dat tijdperk van de muziekgeschiedenis brengt de groep de grote thema’s van die tijd terug naar een natuurlijke setting waarin de ervaringen van het individu centraal staan. In een periode waarin velen zich in de Mercedes van hun ouders naar demonstraties tegen het kapitalisme lieten vervoeren, vertolkt Incredible Stringband de rol van hofnar van een generatie die vooral erg met zichzelf ingenomen was. Dat ze daarbij die generatie een prachtige verzameling liedjes nalieten, kunt u nu door de inspanningen van de producers Joe Boyd en John Wood op deze exemplarische uitgaven zelf ervaren.

 

(Koos Gijsman)


Your Comment