RSS

Dr. John – Tribal

De voedingsbodem voor de muziek van dr. John zijn de begrafenisoptochten en bordelen van zijn thuishaven New Orleans. Na een periode als veelgevraagd pianist in de vijftiger jaren wordt hij ontdekt door het hippe volkje dat in ’68 voor het album Gris-Gris overstag gaat. Verkleed als een voodoopriester op LSD is zijn mix van dampende New Orleans soul en psychedelica een succesformule die hem een internationaal podium oplevert. Op het in 1973 verschenen album In The Right Place wordt samengewerkt met de befaamde producer Allen Toussaint en zijn goed geoliede begeleidingsband The Meters. Het resulteert in een klassieker waar niemand omheen kan.

Twee jaar na City That Care Forgot – zijn muzikale sneer aan het adres van de autoriteiten die na orkaan Katrina de stad New Orleans aan zijn lot overlieten – verschijnt in 2010 zijn nieuwste album Tribal. Opener Feel Good Music is precies wat de titel van het lied aangeeft. Het is de opmaat voor een breed georiënteerd album waarop al die stijlelementen terug te vinden zijn die dr. John de afgelopen halve eeuw gehanteerd heeft. Het ene moment groots aangezet met een magistrale big band, compleet met vette toeters en bellen, het andere moment kleinschalig met de uitmuntende groep The Lower 911. Het is verheugend te kunnen constateren dat ook nu weer de dokter erin geslaagd is een blik klasse muzikanten open te trekken die gezegend zijn met dat typische New Orleans swing-DNA.

Om een boodschap kun je ze zeker sturen, want eenmaal op weg slaan ze diverse zijpaden in. Ritmische uitstapjes naar de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse continenten worden versmolten met klaterende brasserupties, stuwende boogie woogie pianopracht en funky baspartijen. Dit alles uiteraard geserveerd met dat sappige accent waarmee dr. John zijn zangpartijen aanlengt. Het maakt Tribal tot een uiterst levendig album dat, diep verankerd in de traditie van New Orleans, de monumentale status van deze oermuzikant optimaal bevestigt.

www.dr.john.org
www.myspace.com/drjohnthenighttripper

(Koos Gijsman)


Comments are closed.