RSS

Zeezender Radio Veronica 1960 – 1974

31 augustus is het alweer 36 jaar geleden dat zeezender Radio Veronica haar laatste adem uitblies.

De jaren zestig begonnen niet met de anti-rook-happenings bij het Lieverdje, ze begonnen evenmin met verfbom op de gouden koets bij het huwelijk van Beatrix en Claus in 1966, de jaren zestig begonnen in 1960. In dat jaar was radio Veronica, de piratenzender die de jongeren een eigen, informele stem gaf, voor het eerst te horen in de ether.  Zo verklaart ex-Veronica DJ Willem van Kooten.

Van 1960 tot 1974 zond het commerciële radiostation Veronica programma’s uit vanaf  een zendschip voor de Nederlandse kust. Illegaal, maar aanvankelijk gedoogd, omdat de programma’s immens populair zijn in Nederland. Ondanks golven van protest legt de Nederlandse overheid Veronica op 31 augustus 1974 definitief het zwijgen op.

Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd, omdat zij popmuziek uitzond in een vanaf 1969 vast programmaschema, de horizontale programmering, met de toen populaire dj’s onder wie Rob Out, Tineke de Nooij, Lex Harding en Stan Haag. Vanaf 2 januari 1965 werd een wekelijkse hitparade, de Veronica Top 40,  uitgezonden. Destijds werd popmuziek nauwelijks op de reguliere radiozenders uitgezonden. Deze formule was voor Nederland uniek.

Op 31 augustus 1974 was de zender voor het laatst te horen met een dramatische slotuitzending, waarin Mister Veronica Rob Out meedeelde dat met het heengaan van Veronica de democratie ook een beetje stierf.

Wij zijn benieuwd hoe belangrijk Radio Veronica voor jou was. Verhalen over de laatste uitzenddag of over de demonstratie in Den Haag op 18 april 1973…alles is welkom op altcountryforum@gmail.com onder vermelding van Radio Veronica.

Team Altcountryforum.nl


Comments are closed.