RSS

Herinneringen aan een zeezender

Zoals aangekondigd wilde ik vandaag een aantal stukjes plaatsen met herinneringen van lezers over het tijdperk van zeezender Radio Veronica-a-a-a, die uitzond op de frequentie 192 (Een Negen Twee, Goed Idee, Luister mee naar Veronica). Vanwege de beperkte ontvangst door onder meer een Zwitserse radiostation met een veel krachtiger zender werd gekozen voor 538 (Op Volle Kracht). Singles van Nederlandse bands als The Motions, Tee-set, Focus, Cuby & The Blizzards en The Golden Earring werden zeer regelmatig gedraaid op de populaire zender. Soms zelfs ieder uur, wat resulteerde in grote hits. Met Lex Harding die eind jaren 60 overkwam van de piratenzender radio Dolfijn werd de muziekkeuze steeds progressiever. Tja…de familiezender heeft zelfs gezorgd voor de enige hit van de groep Man. Het nummer Erotica (vier minuten lang gehijg met snerpende gitaargeluiden) wist zelfs nog 4 weken in de Top 40 te staan. Ook het Nederlandse lied werd niet vergeten door de piraat. Daarom waren het o.a. Pierre Kartner en Barry Hay die getuigden van het Veronicagevoel tijdens de demonstratie in Den Haag op 18 april in 1973. De dag dat tevens het schip na zestien dagen met succes werd vlotgetrokken.

 

Door een zware storm, die op 2 april 1973 West Europa teisterde, sloeg het anker van het schip los, dobberend naar het strand van Scheveningen. Als twaalf jarige ben ik nog met mijn broers op het strand van Scheveningen geweest toen het schip was gestrand. Velen zullen zich het dramatische laatste uur (31 augustus 1974 tussen 17.00-1800 uur) waarschijnlijk wel herinneren. Rob Out die dat uur presenteerde kon alleen Hans van Velzen bereid vinden als technicus op te treden, anderen konden het emotioneel niet aan. In het uitstekend gedocumenteerde boek ‘Dit Was Veronica’, van Auke Kok, verklaarde Hans later dat de show misschien wel heel erg dramatisch was. Hij had zelfs een studioklok uit elkaar gehaald en een microfoon op het uurwerk gezet. Om het tikken van de klok aan te scherpen. Toen de discjockeys diezelfde avond de Scheveningse haven bereikten werden ze door vele Veronica-aanhangers toegeschreeuwd dat ze terugmoesten.

Helaas heb ik slechts enkele reacties mogen ontvangen van onze lezers en een herinnering aan die tijd, geschreven door Thijs van Leer (Focus)

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.