RSS

Stan Ridgway – Neon Mirage

Stan Ridgway is het type zanger voor wie deze site in het leven geroepen lijkt te zijn. Countrystem met alternatieve trekjes, roep ik maar even voor de vuist weg. Naast de saloon kan je met hem gerust ook een bezoekje aan het theater afleggen. De voormalige Wall Of Voodoo-voorman schuwt het grote gebaar niet en mag graag de grensgebieden van de countrymuziek aftasten. Stem en voordracht verraden een natuur die zich door niks en niemand laat opjutten. Stan neemt er graag zijn gemak van en zingt het liefst iets achter de tel. Het zou mij dan ook niets verbazen wanneer hij net als Willie Nelson op zijn tijd best wel een klappertje blieft.

De sfeer op dit album leent zich dan ook uitstekend om in lichte staat van onbekwaamheid te ondergaan. Vanaf opener Big Green Tree stoeit Ridgway op Neon Mirage met elementen uit de countrymuziek op een ludieke, avontuurlijke wijze. Tekstueel zet hij zijn gehoor direct voor het blok. “Is there a home, a home for me? Where the people stay until eternity?” In het vervolg lees je de afwikkeling van het antwoord op deze vraag. This Town Called Fate, Desert Of Dreams en Halfway There klinken als hoofdstukken in een cowboyfilm met als bindende factor de zoektocht naar verlossing. Christus, Mohammed en Boeddha roept hij aan in Turn A Blind Eye maar het lot van de mens lijkt al voorbestemd te zijn. “Out in the fields the fire is up and the water is a runnin’ dry. Folk of the earth see the stormclouds comin’. While the rest just turn a blind eye.” Toch is het niet uitsluitend hel en verdoemenis wat ons voorgezet wordt. De liefde biedt ook nu weer soelaas terwijl en passant de komiek Lenny Bruce een heus eerbetoon wordt toegezongen.

Een groep uitstekende musici zorgt voor een decor dat gerust filmisch genoemd mag worden.Als een geüpdate versie van Morricone’s westernsoundtracks brengen ze de geluiden samen van pedal steel, slide, dobro, saxofoon, fluit, bass en percussie op een wijze die net niet over het randje gaat. Dit schurken tegen edelkitsch bevalt mij uitstekend en vooral op de momenten dat Ridgway zijn mondharmonica in de hens lijkt te zetten, mag je het predikaat alternatief gerust met een hoofdletter A schrijven. Al met al heeft onze vriend met Neon Mirage een album gemaakt dat geheel op eigen benen staat en met voortschrijdende inzichten vervuld duidelijk stappen zet in de ongewisse toekomst van de countrymuziek. Een spannend zoekplaatje, zogezegd.
 

www.stanridgway.com
www.myspace.com/officialstanridgway

(Koos Gijsman)


Your Comment