RSS

Natasha Borzilova – Balancing Act

Als ik later groot ben, wil ik beroemd worden als ballerina, zwemster of volleybalster, zal de Russische Natasha Borzilova waarschijnlijk geantwoord hebben toen die vraag aan haar werd gesteld. Het zat er voor de jonge Natasha helaas niet in. Ze studeerde klassieke gitaar en stortte zich volledig op een carriere als zangeres in de country en bluegrass band Bering Strait. Na twee albums, een Grammy nomatie en een film valt de countryformatie in 2006 uitelkaar. De verhuizing naar de bruisende stad Nashville, een tweede zwangerschap en het overlijden van haar vader valt de dochter van de atoomonderzoeker behoorlijk zwaar. Na jarenlang op zoek te zijn geweest naar een methode die ervoor zorgt dat ze zich weer prettiger zou voelen, ging ze zich verdiepen in haar nieuwe passie: yoga. Om mensen iets te willen leren en zich bewust van hun gevoelens te maken. Ze is inmiddels een ervaren yogadocente.

Onlangs heeft Natasha haar nieuwe solo-album “Balancing Act” uitgebracht. Haar debuut-cd “Cheap Escape” uit 2008 stond in het teken van de melodieuze folkrock. Van de muziekcritici mocht ze diverse positieve reacties ontvangen en kreeg haar album veel airplay op de Amerikaanse radiostations. Op “Balancing Act” keert de zangeres terug naar de basis. De akoestische gitaar, staande bas, mandoline en subtiel spel op de elektrische gitaar vullen grotendeels de muzikale ondersteuning. Samen met haar indrukwekkende mezzo-sopraanstem is dat ook meer dan genoeg. Oorspronkelijk zou “Balancing Act” een akoestische plaat worden met Russische traditionele folksongs. Met haar platenmaatschappij werd gekozen voor een cd met Engelstalige eigen liedjes en een traditioneel nummer in haar moedertaal. De teksten op “Balancing Act” gaan over de tijd dat lichaam en geest van de vocaliste niet in balans waren, opgebouwd rond emoties en persoonlijke ervaringen. Liedjes waarin je als luisteraar onwillekeurig wordt meegezogen. In de elf sterke songs kiest Natasha Borzilova voor een onbevangen intimiteit. Ze deinst er niet voor terug haar broze kant te tonen en geeft zich dan ook volledig in de intieme nummers Fine Print en Paper Wings.

“Balancing Act” is een gevarieerd album met uitstekende semi-akoestische folksongs met lichte jazzinvloeden. Haar trefzekere pen, die hemelse stem waarmee ze haar nummers op onnadrukkelijke wijze vertolkt en tonnen goede smaak volstaan ruimschoots om van deze cd een meer dan boeiend luisteravontuur te maken. Met het huiveringwekkend mooie liedje Rechka, een traditioneel Russisch nummer, als afsluiter is “Balancing Act” zonder twijfel een aanwinst voor het folkgenre. Natasha Borzilova, een zangeres die hopelijk niet lang meer onopgemerkt zal blijven.

www.natashaborzilova.com
www.myspace.com/natashaborzilova
 

(Johan Schoenmakers)


Your Comment