RSS

Solomon Burke (70) gestorven op Schiphol

Enkele minuten nadat zijn vliegtuig vanuit Los Angeles vanmorgen op Schiphol was geland, zakte Solomon Burke in elkaar en stierf ter plaatse. Een enorme schok, niet alleen voor zijn vrouw, zijn 21 kinderen en 90 kleinkinderen, maar ook voor De Dijk die dinsdag in Paradiso het album ‘Hold On Tight’ zou presenteren waarop Solomon Burke in het Engelse vertaalde nummers  van de Amsterdamse groep zingt. 

Ik ken Solomon al heel lang. Ik heb hem weliswaar nooit persoonlijk ontmoet, maar sinds de aanschaf in 1963 van zijn album ‘If You Need Me’ was ik verkocht. Wat ’n sublieme stem. Op de een of andere manier gingen steeds anderen aan de haal met klassiekers als ‘Cry To Me’, ‘If You Need Me’ en ‘Everybody Needs Somebody To Love’,  alledrie gecoverd door de Rolling Stones, die in die tijd nog niet zoveel oorspronkelijke ideeën hadden.

Huub Lubbers vertelde onlangs in ‘De wereld draait door’ dat hij op zijn veertiende voor het eerst een plaat van Solomon Burke hoorde bij bevriende Zuid-Molukkers. Het zou tot 2007 duren voordat hij echt in contact kwam met Burke. Het was een verpletterende ontmoeting. In de Heineken Music Hall traden ze samen op.

De carrière van Burke raakte in de jaren tachtig en negentig in het slop. Hij overwoog zelfs om er helemaal mee te stoppen. In 2002 maakte hij echter een grandioze comeback met het album ‘Don’t Give Up On Me’, mogelijk gemaakt door beroemde bewonderaars als Bob Dylan, Elvis Costello, Tom Waits, Van Morrison, Brian Wilson en Dan Penn die allemaal een nummer leverden voor dit door Joe Henry prima geproduceerde album.

Solomon Burke was een rasartiest. “Ik zing door zolang ik nog ademhaal”, verklaarde hij onlangs, niet wetend dat zijn enorme overgewicht (meer dan 200 kilo) hem zo spoedig fataal zou worden.  Solomon kon al jaren nauwelijks meer lopen, en zong vanaf een troon. Hij koesterde de band met zijn publiek, deelde rode rozen uit aan dames en vond het helemaal niet erg dat fans  enthousiast  het podium beklommen om daar krukkige dansbewegingen te maken.

Naast zijn muzikale activiteiten was Solomon Burke ook een dominee met een eigen kerk in Los Angeles. Je kon hem, tegen passende vergoeding, geld laten zegenen. Ook was hij eigenaar van een keten van begrafenisondernemingen, die nu dus op zoek moet naar een extra grote kist.

Bedankt, Solomon, voor alles wat je ons hebt gegeven.  

 

Tekst: Sjoerd Punter


0 Comments Add Yours ↓

  1. Ros #
    1

    Hij heet Huub van der Lubbe..Your Comment