RSS

Zoe Muth And The Lost High Rollers – Starlight Hotel

Zoe Muth is een getalenteerde en beloftevolle Amerikaanse zangeres die gezegend is met een prachtige karakteristieke stem. Als je haar hoort zingen voel je de overheersende melancholie van iemand als de country en folkartieste Emmylou Harris. De bakermat van Zoe stond aan de westkust van de Verenigde Staten. Seattle,  een stad waar in de tachtiger jaren de grunge muziek is ontstaan, maar die je minder snel  associeert met country en americanamuziek. De jonge blondine kan het ook niet helpen dat haar wieg daar stond.

In september 2009 maakte ik voor het eerst kennis met haar via het debuutalbum Zoe Muth and The Lost High Rollers. De naam The Lost High Rollers is ontleend aan de tekstregel uit het liedje No Lonesome Tune van Townes Van Zandt: You’re the sweetest thing I’ve found, all your lost high roller’s rollin’ home today. De naamloze debuut-cd werd wereldwijd overladen met positieve reacties. Een geweldige plaat vol pure onvervalste countrysongs met een bepalende rol voor de zangerige klanken van de pedal steel gitaar.

Zoe Muth wordt door velen gezien als een van de comin women binnen het actuele countrywereldje. Op basis van haar nieuwe cd Starlight Hotel, die via het label Signature Sounds wordt uitgebracht, lijkt mij dat ook terecht. De albumtitel verwijst naar een in Seattle gelegen herberg met dezelfde naam. Een alternatief om te logeren voor mensen met een laag inkomen. “Starlight Hotel” toont een artieste in volle ontwikkeling. Zoe kiest voor een oorstrelend en tegelijkertijd herkenbaar altcountrygeluid. Haar band The Lost High Rollers zorgt voor een ongekend warme sound met instrumenten als een banjo, mandoline, piano en trompet. De pedal steel gitaar is op deze nieuwe plaat minder prominent aanwezig.

Tien americanagetinte songs, die niet zo zeer in je hoofd blijven hangen, maar wel de sfeer van de plaat die je bij blijft. Ontspannen of drukkend. Nummers die de tijd krijgen om te ademen met liedjesteksten die geïnspireerd zijn in hetgeen er om de zangeres heen gebeurt in het dagelijkse leven. Een prima plaat met muzikale hoogstandjes en veel variatie zoals  het Ring of Fire achtige I’ve Been Gone, de countrysmartlap If I Can’t Trust You en het intrigerende, akoestische Tired Worker. De Italiaanse componist Giuseppe Verdi schreef eens: ‘Elke muziek heeft zijn hemel’. Uw recensent is in de zevende hemel met het album “Starlight Hotel”.

www.zoemuth.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.