RSS

Idris – Idris

In zijn Silvox Studio in het Achterhoekse Silvolde werkt producer Caspar Falke gestadig aan een catalogus die in het landschap van de vaderlandse muziekproducties een volslagen eigen plaats inneemt. Zijn muzikanten selecteert hij uit diverse stijlgroepen waarbij oorspronkelijkheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Ook de groep Idris voldoet ruimschoots aan deze kwalificaties en presenteert op dit gelijknamige album een uiterst eigenzinnige mix van stijlen. Op hun eerste album in tien jaar heeft het zevenkoppige gezelschap meer ruimte ingelast voor experimenten.

Hun combinatie van pop, folk, gipsy, funk en klassiek verpakken ze in liedjes die je direct bij de keel grijpen. De diversiteit aan liedjesschrijvers in dit gezelschap zorgt ervoor dat de inkleuring van de liedjes steeds verrast. Fraai opgesmukt met spannende vioolpartijen en exotische klankbeelden zijn de melancholieke liedjes van grote schoonheid. Ook op het vlak van funky up-tempo liedjes haalt de groep een ruime voldoende.

Zangeres Noortje van de Voort beschikt over een stemgeluid dat in beide aspecten van hun repertoire moeiteloos overeind blijft. De instrumentale omlijsting maakt duidelijk dat de groepsleden van vele markten thuis zijn. Hun royale ervaring in het verzorgen van live-optredens staat ervoor garant dat dit in weerwil van hun brede repertoire nergens tot versnippering in het groepsgeluid leidt.

De open productie biedt alle ruimte aan de groep waardoor de spontaniteit en chemie die de groepsleden op het podium met elkaar delen, in de studio behouden is gebleven. Wanneer nu ook nog in de toekomst op het ritmische vlak de drummer steun krijgt van een goed onderlegde percussionist, heb ik niets meer te zeuren. Maar dat is dan ook echt het enige, want voor het overige is dit een Nederlands product om trots op te zijn.

http://www.idris-music.nl

(Koos Gijsman)


Your Comment