RSS

Chris Bergson Band – Imitate The Sun

“Imitate The Sun” is het zesde album van de New Yorkse gitarist Chris Bergson. Een veelzijdig muzikant, die in de jaren negentig bekend stond om zijn samenwerking met vele bekende jazz-artiesten als Norah Jones, Etta James en Annie Ross. Tevens een gewaardeerd bluesgitarist en zanger met een warmbloedige soulstem en een ontwapenend southern accent.

Is er over de meest recente cd “Imitate The Sun” nog iets anders te zeggen dan dat dit album even sterk is als alle platen die hij sinds 1997 uitbrengt? Sterker nog: de tien liedjes, die Bergson met een stoet van supermuzikanten onder wie Jay Collins,  Bruce Katz, Matt Clohesy en Tony Leone in de Hugh Pool studio te Brooklyn heeft opgenomen, kunnen met gemak duizenden Irenes doorstaan.

Met het openingsnummer Going Home wordt een droomstart genomen. Een liedje met een vergelijkbaar elastisch ritme als dat van Up On Cripple Creek (The Band). Het soulvolle titelnummer wordt op een kookpunt gebracht door de opzwepende bijdragen van de hammond B-3 orgel en saxofoon. Liedjes als de voortschuifelende memphis soulsong Hello Bertha, de countryblues in Shattered Avenue en de stevige blues in Mr. Jackson zouden moeiteloos iedere gekrenkte Amerikaanse stad uit het slop kunnen trekken.

Op het album “Imitate The Sun” staan tien nummers. Daarvan zijn zes van de hand van Chris Bergson en echtgenote Kate Ross. De vier oudere songs van Howlin’ Wolf (Down In The Bottom), Bessie Smith (You’ve Been A Good Old Wagon), Robert Johnson/Elmore James (Dust My Broom) en Bob Dylan (Standing In The Doorway) voeren je mee naar de eindeloze moerassen van Louisiana en de straten van New Orleans. Sompig en swingend.

Je zal het al gemerkt hebben. “Imitate The Sun” van Chris Bergson Band is een album dat moeilijk in een zin is samen te vatten. Een absolute aanrader voor iedereen die van blues en de daaraan gelieerde stijlen houdt.

www.chrisbergson.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment