RSS

Louis Johnson – Old Friend

Het lijkt een onontkoombare wetmatigheid: met het ouder worden neemt de weemoed van lieverlee toe. Wellicht speelt het besef dat we stilaan meer verleden hebben dan toekomst daarbij een belangrijke rol. Of de vertroosting die uitgaat van  mensen en situaties die we al kennen, het comfort van het bekende. Op zijn officieel in december verschenen nieuwe cd Old Friend verwoordt Louis Johnson die weemoed als volgt: ‘Old friends know just what to do / On any given day /  When to get up in your face / When to walk away / I need an old friend’.

Het is een opmerkelijke constante in de elf songs op dit geraffineerd uitgebalanceerde album: over de schouder terugkijken naar de jaren die voorbij zijn gegaan en voorzichtig maar toch hoopvol vooruitzien naar de – hopelijk talloze – dagen die nog zullen volgen. In de soulvolle gospelsong Standing At The Crossroads (met echtgenote Amanda Pearcy in het achtergrondkoor)  klinkt het:  ‘Rain down peace / Joy and laughter / Please before my time has come’. En net daar sluimert volgens Johnson de hoop.

Als er op dit album wordt teruggeblikt, dan gebeurt dat steevast met mededogen en begrip. In 1953 zingt Johnson over de relatie met zijn vader, een wat onbeholpen baptistische prediker die vrij strak in de leer was. Johnsons oudste  herinneringen zijn geen ‘kind words of affection’ maar ‘the sound of daddy’s hand slappin’ me’. En in plaats van die afstandelijke vader te veroordelen, toont hij juist begrip want dat gedrag was nu eenmaal ingegeven door de bijbel.

Het pleit voor Louis Johnson dat hij die privéoverpeinzingen over heel veel verleden en een beetje toekomst niet alleen op een bijna poëtische manier onder woorden brengt, maar ze ook voorziet van de mooist denkbare muziek. Ondanks het feit dat Old Friend werd opgenomen in diverse studio’s in de VS, klinken de songs alsof ze live en in één take op de plaat zijn gezet. Die authenticiteit, mede te danken aan Chris Gage (dobro, piano, accordeon), Ephraim Owens (trompet en verantwoordelijk voor de jazzy toets in Some Day en het briljante Rosary), Bradley Kopp (gitaar) en Phoebe Hunt (viool), maakt van Old Friend het soort plaat dat je na enkele draaibeurten inderdaad beschouwt als de oude vriend waarover Louis Johnson in de titeltrack zingt.

 

www.louisjohnsonmusic.com

www.myspace.com/louisjohnsonmusic

www.facebook.com/louiscowboyjohnson


Your Comment