RSS

The James Low Western Front – Whiskey Farmer

The James Low Western Front debuteerde twaalf jaar geleden met Mexiquita, een akoestisch georiënteerd altcountryalbum dat zich ergens ophield tussen Townes Van Zandt en de Flying Burrito Brothers. Opvolger Black Heart volgde een wat steviger pad, met pittige elektrische gitaren a la Uncle Tupelo, een richting die toch vooral een dwaalspoor bleek voor deze mellow groep/zanger uit Portland.

Op zijn nieuwe cd Whiskey Farmer, met acht relatief korte nummers een kruising tussen een volwaardig album en een EP, kiest frontman James Low resoluut voor een geluid dat naar eigen zeggen zijn voedingsbodem vindt in Nashville en Bakersfield (California), de geboortestad van legendarische countryartiesten als Merle Haggard en Buck Owens. Die typische klank zit overduidelijk in titeltrack Whiskey Farmer, dat niet enkel uitblinkt door de melodieuze pedal steel van Paul Brainard (die aan het eind van de song wat naar de Byrds neigt), maar ook door het orgel van Dave Camp.

In Thinking California, een wiegende shuffle die gedragen wordt door Low’s zoetgevooisde zang, een heerlijk orgeltje en een tekst over een niet uitgekomen droom (‘My girls keeps a shotgun / Leaned against the bed / The shell beneath the pillow / It helps to sleep she said / I know she wants to leave here / There’s nothing I can do / I promise we’ll get better / Before the year is through’), zit elke noot op de juiste plaats. En het van Mexiquita stammende Words, een door merg en been snijdende tear jerker over een verloren liefde, krijgt op Whiskey Farmer zijn definitieve vorm: een aan Gram Parsons refererende song met een gouden zanglijn en een al even gouden melodie.

De plaat zweeft naar een véél vroeg einde met het hypnotiserende A Little More Time, dat me meer dan eens op repeat heeft doen drukken omdat het zo mooi is. Waarmee de plaat afklokt op achtentwintig minuten. Maar die zijn wel van een diepe schoonheid.

 

www.jameslowwesternfront.com

www.myspace.com/jameslow


1 Comments Add Yours ↓

  1. marco #
    1

    Ben ook erg benieuwd naar de cd van deze band. De liedjes die ik heb gehoord waren idd prachtig.Your Comment