RSS

Rod Melancon – My Family Name

Aangezien nieuwe muziek tegenwoordig sneller op ‘straat’ ligt door het bestaan van mp3-netwerken van enthousiaste muziekliefhebbers, de online cd-winkels en de youtube-video’s ben je vaak als recensent  minder afhankelijk geworden van de Nederlandse platenmaatschappijen. Rond een officiële release in de Benelux is een recente plaat daardoor ouder nieuws. Iemand die ruim persaandacht verdient is de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Rod Melancon. Een 22- jarige muzikant die aan de oevers van de Vermillion Bayou in het warme Louisiana als kind een diversiteit aan muzikale en culturele bagage meekreeg van zijn ouders.

“My  Family Name” is een plaat van een in Los Angeles woonachtige jongeman van zuiderlijke afkomst, die voor de meeste van de Altcountryforum lezers volstrekt onbekend zal zijn. Op zijn nieuwste album keert Melancon terug naar de americanaroots van de pioniers, die op jonge leeftijd doorbraken onder wie Willie Nelson, Johnny Cash en Hank Williams. De elf eigen liedjes en het door Richie Furay geschreven melancholieke Kind Woman werden zoveel mogelijk op de ouderwetse manier live opgenomen in de studio van engineer Richard Barron bijgestaan door de muzikale smaakversterkers Chad Watson (akoestische gitaar,mandoline), Vern Monnett (gitaar,zang) Herb Pedersen (zang), Richard Barron (keyboard, accordeon), Dean Parks (pedal steel) en Matt Cartsonis (mandoline).

Rods opa en vader sieren de cover van “My Family Name”, die sterk is geïnspireerd op de albumhoezen van de eigenzinnige Britse band The Smiths. Alsof de luisteraar in een vertrouwd familie-album bladert zingt Rod Melancon vol trots over de dierbare vrienden, het familieleven en het groeiende verlangen naar zijn geboortegrond. Onder de noemer ‘americana’ herbergt “My Family Name” twaalf ijzersterke liedjes met invloeden uit de countrysoul en blues. Een prima tegengif voor de zielloze confectie die niets meer heeft te maken met de muziek, waarvoor de legendarische countryzanger Hank Williams zijn leven gaf. De hoogtepunten van dit mooie album zoals Reggie, Long Lost Friend en Lord Knows hebben de ‘White Man’s Blues’ als uitgangspunt met het warme, weemoedige stemgeluid van Rod Melancon en zijn kenmerkend vertellende zangstijl.

Het zou jammer zijn als Rod Melancon niet de aandacht krijgt die hij verdient. Met “My Family Name” heeft hij een sterk melodisch en een dijk van een americana-album afgeleverd. Rod laat horen een geniaal liedjesschrijver te zijn en een formidabele vertolker. “My Family Name” is een plaat die mij bij iedere beluistering een plezierig gevoel gaf.

www.rodmelancon.com

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment