RSS

Martin Overheul: Jaarlijstje 2012

1. Bill Fay – Life Is People

“Bill Fay schrijft nummers waarin de melancholie achter elke noot loert om toe te slaan, zonder die sprong ooit effectief te wagen. Omdat er naast weemoed, onversneden leed en een fikse portie droefenis ook voortdurend sprake is van hoop en bezieling in zijn muziek.”

 

 

2. Lindsay Fuller – You, Anniversary

“Hoewel de thematiek op You, Anniversary als donker kan worden ervaren, klinkt elk nummer open, weids en helder, en vertonen ze nergens het hermetische zwart van de overdrijving. Een aanpak die resulteert in een album dat zich met een stevig anker heeft vastgehecht in ons onrustig kloppende hart.”

 

3. Chastity Brown – Back-Road Highways

“Waarna Back-Road Highways afsluit met het statige Slow Time en het van gospel doordrenkte If You Let Me. En het tijd is om op de repeatknop te duwen, lekker weg te zakken en opnieuw bijna drie kwartier lang te genieten van één van de mooiste albums van het jaar.”

 

4. Jimmy LaFave – Depending On The Distance

“Met Depending On The Distance maakt Jimmy LaFave één van de beste Gene Clark-platen die niet door Clark werd gemaakt. In mijn wereld is dat een groot compliment.”

 

 

 

5. Bonnie Raitt – Slipstream

“Wat opvalt is dat Raitt naar gelang ze ouder wordt steeds beter gaat zingen. De emotionele intensiteit waarmee ze zingt heb ik al eerder op haar platen gehoord, maar nooit zat die emotie zo diep als op Slipstream.”

 

 

6. Louise Taylor – Tangerine

“Een elektrische gitaar waarvan de versterkers in een houten kast staan, een wereldvermaarde drummer die later de ene geraffineerde partij na de andere inspeelt, en een stem om je hart levenslang aan te verliezen.”

 

 

7. Matt Harlan – Bow And Be Simple

“Harlan onthaalt ons op slechts negen nummers, maar de kwaliteit van elke song staat op een zodanig hoog niveau dat we moeten oppassen om niet al te lyrisch te worden zodat we onze geloofwaardigheid niet in het gedrang brengen.”

 

 

8. Gretchen Peters – Hello Cruel World

“Door de ongedwongen werkwijze tijdens de opnames heeft Peters een transparant album afgeleverd dat aan het eind van het jaar ongetwijfeld plaatsneemt in de jaarlijsten van de americana.”

 

 

 

9. Heritage Blues Orchestra – And Still I Rise

“De slidegitaren sliden dat het een lieve lust is, de blazerssectie blaast het koper van de instrumenten, Kenny Smith’s roffelt met een vrijwel heilige overgave op zijn drums. Na amper één draaibeurt wisten we het zeker: We want more!”

 

 

10. Grant-Lee Phillips – Walking In The Green Corn

“Luister naar deze plaat, verbaas je erover hoevéél Phillips met weinig middelen kan doen en je komt samen met ons tot dit besluit: Walking In The Green Corn is een klein meesterwerkje.”

 

 


Your Comment