RSS

Rachel Sermanni Met Nieuwe Nummers Naar Nederland

Na de succesvolle tour van vorig jaar is de jonge Schotse singer-songwriter Rachel Sermanni (21) binnenkort opnieuw in Nederland te bewonderen. Met een veelkoppige band en met een paar nieuwe songs. Maar nog zonder nieuw album als opvolger van haar juichend ontvangen debuut Under Mountains. “Ik heb rust nodig om nieuwe nummers te schrijven.”

 

Rachel Sermanni doet een dagje Amsterdam om haar komende tour in april door Nederland te promoten. Nog niet zo lang geleden liet ze zich in een interview ontvallen dat ze best in onze hoofdstad zou willen wonen, maar ze is geen slaaf van haar woord, zegt ze. “Ik was onlangs in Canada en toen dacht ik ook: waarom niet hierheen verhuizen? Als het me ergens bevalt heb ik dat al gauw.”

 

Wat haar hier dan zo beviel? “Het publiek had veel meer waardering voor mijn muziek dan in Engeland. Vandaar ook dat ik hier terugkom. En deze keer met een uitgebreide band, met enkele muzikanten die ook op Under Mountains meespelen. Beschouw het als een teken van dankbaarheid aan het Nederlandse publiek dat ik met een heel gezelschap kom. Niet dat een solo-optreden per se minder is dan een optreden van een band. Maar je hebt wel meer uitdrukkingsmogelijkheden als je met meerdere muzikanten op het podium staat. Het voegt een dimensie toe. We hebben ook veel plezier samen. Ik doe het dus ook een beetje voor mezelf, ik geef het toe!”

Woordenrijk

Vorig jaar heeft Rachel als support act van Fink getoerd. Zo kwam ze voor het eerst in Paradiso terecht, waar ze nu als hoofdact staat geprogrammeerd.

Optreden met Fink was een leerzame ervaring, zegt ze. “Hij is een heel ander soort artiest dan ik. We staan ieder aan een ander uiteinde van het muzikale spectrum, zou je kunnen zeggen. Hij werkt meer vanuit een zich steeds herhalende ‘groove’, terwijl ik meestal uitga van een bepaalde melodie. En hij gebruikt weinig tekst, terwijl mijn nummers juist heel woordenrijk zijn. Hij geeft de luisteraar heel veel vrijheid, meer dan ik in mijn oude nummers. Maar ik heb – mede onder invloed van Fink – enkele nummers geschreven die meer aan de verbeelding overlaten.”

 

Persoonlijke deadline

Betekent dit ook dat er een nieuwe plaat in de maak is? “Nee, voorlopig niet. Ik heb geen platenmaatschappij die mij onder druk zet om met een nieuwe plaat te komen. Dat bevalt me goed. Sommige mensen hebben deadlines en druk nodig. Maar bij mij werkt dat juist averechts. Ik moet rustig en geconcentreerd kunnen werken aan nieuwe nummers. Daarna kan ik er ‘live’ mee naar buiten treden.”

Dat stadium heeft ze met nummers als Maybe Not en So Sweet Yet So Bitter al bereikt. Ze staan op YouTube, maar ze zijn – Rachel benadrukt het nog maar eens – nog lang niet af. ”


Nieuwe songs test ik altijd een tijd lang uit op mijn publiek. Ondertussen blijf ik eraan werken. En pas daarna zet ik ze op de plaat, als de nummers een kans hebben gekregen zich te ontwikkelen. Ik zou bijna zeggen: tot ze helemaal af zijn, maar dat zijn ze nooit. Je zou er eeuwig aan kunnen blijven sleutelen. Maar op een gegeven moment moet je ze loslaten, ook al zijn ze niet helemaal perfect. Als je geen platenmaatschappij hebt die je ertoe dwingt, moet je jezelf een persoonlijke deadline stellen. Maar zover is het met deze nummers nog niet.”

Rachel Sermanni in Nederland

10 april – Effenaar, Eindhoven

11 april – Paradiso, Amsterdam

12 april – Ekko, Utrecht

13 april – Simplon, Groningen

14 april – Rotown, Rotterdam

 

(Jan Bletz)


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Prachtig, heel erg mooi. Eggshells met The Electric String Orchestra. Ik hou van haar sierlijke stem. Eén van die zeldzame stemmen die een melodie binnen een melodie kunnen zingen.

 2. 2

  Leuk artikel … iets om in de gaten te houden … ach, daarvoor hebben ze een agenda uitgevonden. Thanks!

 3. marco #
  3

  Misschien ga ik haar concert wel bezoeken in Rotterdam. Erg mooie cd heeft deze dame uitgebracht.

 4. Ike #
  4

  Ik vind Rachel nog zo puur,echt een zangeres die prachtig als een nachtegaal kan zingen.
  Heb genoten van haar concert in 2012 ,wil nu weer gaan, ook om te horen hoe het samen klinkt met de band.

 5. Ian Macdonald #
  5

  Overigens was die keer met Fink in 2012 niet de eerste keer dat Rachel in Paradiso te bewonderen was.

  Eind januari 2011 speelde ze er al in het voorprogramma van Agnes Obel.Your Comment