RSS

Tal Van Hoogtepunten In Maart In De QBus Te Leiden

16 maart : Quatro Ventos

Het fadokwartet Quatro Ventos rond de Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha brengt met Mitos e Lendas een prachtig avondvullend muziekprogramma met de Portugese fado als muzikaal ankerpunt. Mitos e Lendas is een muzikale ontdekkingsreis gebaseerd op de rijke bron van Portugese mythen en legendes. Een inspirerend uitgangspunt voor een boeiende avond Portugese fadomuziek. Naast meeslepende fado’s  en emotionele ballades brengt Quatro Ventos ook optimistische en vrolijke liederen en geeft bovendien tekst en uitleg om het publiek maximaal bij het concert te betrekken.Na de succesvolle tournees van de afgelopen jaren is Mitos e Lendas wederom een afwisselend fadoprogramma waarin naast bestaande, vooral veel eigen composities te horen zijn.

20 maart: Nina Attal

Terwijl haar leeftijdsgenoten meer luisterde naar pop en R&B, voedde Nina Attal zich als tiener met blues, soul en funk, en zoog de klanken op van haar idolen BB King, Albert Collins en Etta James, maar later ook Sharon Jones, Larry Graham en Prince. Op haar twaalfde kreeg ze een gitaar en ontwikkelde een eigen muziekstijl waarmee ze de één na de andere prijs won. Sindsdien is Nina een graag geziene gast op vele festivals waaronder Europa Jazz Festival, Festiblues de Montréal en Cahors Blues Festival. Daarnaast treedt zij op in alle grote theaters in Frankrijk. Met haar debuutalbum “Urgency” heeft Nina zich uiteraard laten inspireren door de blues maar heeft daar vervolgens een smaakvolle jus van soul en funk overheen gegoten. Nina Attal is jong en “cool” en heeft charisma. Ze speelt voortreffelijk gitaar en heeft bovendien een geweldige stem. Een zevenmans formatie onder leiding van gitarist Philippe Devin begeleidt het Nederlands debuut van dit grote talent.

27 maart: Birds Of Chicago + Peter Mulvey

JT Nero van de veelzijdige band The Clouds en Allison Russell, leadzangeres van de folkband Po’Girl lijken voor elkaar gemaakt. ‘Two of the most compelling new voices in American roots music’, volgens de Chicago Sun Times. Het veelgeprezen album Mountains/Forests krijgt in 2012 een vervolg nu er na een flinke tour alweer genoeg materiaal voorhanden is.

Dat de Amerikaanse singer-songwriter Peter Mulvey een bijzondere artiest artiest is blijkt wel uit het feit dat hij zijn laatste toer in Amerika per fiets deed. Vanuit zijn woonplaats Milwaukee peddelde Mulvey met zijn gitaar op een fietskar en keerde 480 kilometer later weer huiswaarts. Zijn meest recente en negende album ‘Knuckleball Suite’ is van grote klasse en zijn sterke bluesy songs en zijn warme, en doorleefde stem maken hem tot een welkome gast op internationale podia.

29 maart: Hallo Venray

De Haagse gitaarband Hallo Venray bestaat 26 jaar en viert dit op de enige juiste wijze samen met het LVC in de QBUS. De band werd rond 1987 opgericht door (cabaretier!) Henk Koorn en onder andere gitarist Anno Houwing, korte tijd later volgden drummer Dim Veldhuisen en bassist Peter Konings. De band had toen nog, in die tijd van Doe Maars, Bloems en Toontje Lagers bijna voor de hand liggend, Nederlandstalig repertoire. Met de nodige droge humor, die ook nadat de formatie zich tot het Engels had bekeerd zou blijven. Gitarist Toon Moerland verving Anno Houwing. In 1989 werd in eigen beheer het album ‘You Don’t Hit a Guy With Glasses On’ uitgebracht. Het jaar daarop volgde het album ‘King’, waarmee Hallo Venray definitief op de radar zichtbaar werd. In 1992 kwam de doorbraak met het album ‘The More I Laugh, The Hornier Due Gets’, geproduceerd door Henk Jonkers. Singles van dat album, o.a. het nog altijd schitterende ‘Slow Change’, werden op (inmiddels) Radio 3 gedraaid en er volgde een succesvol optreden op Pinkpop. Henk Koorn stal daar de show door te verschijnen in netkousen en op een pogostick over het podium rond te dansen. Niet voor niets werd Hallo Venray ook wel omschreven als “Neil Young met humor, lekker wiegend op die onmiskenbare, blijmakende Excelsior-sound.


Comments are closed.