RSS

AmorRoma/Vincent Laloy/Diab Quintet

Mag ik u meenemen op een ritje naar onze zuiderburen? Naar de stad Luik om precies te zijn. Een stad die zowel via Antwerpen als via Maastricht bereikbaar is voor ons Hollanders. Mij bevalt om uitzichttechnische redenen de Maastrichtse variant het beste, wat verder in deze niet terzake doet. Wel belangrijk is dat in Luik zich de homerecords.be studio bevindt van oprichter/ producer Michel Van Achter. Naast een klasbak in de studio is hij een sympathieke man die de ganse Waalse muziekscene over de studiovloer krijgt. De meest recente producties uit zijn stal stel ik met veel goesting aan u voor, want op muziekgebied geldt: muziek uit Luik, da’s pas puik.

AmoRRomA – Chants d’Amour et de Mort en Wallonie

AmoRRamA is een folktrio dat bestaat uit Jowan Merckx (fluit, percussie), Sarah Ridy (harp) en Vincent Noiret (bas). Sinds hun lijvige driedubbel-cd Carrousel uit 2010 ben ik een fan van deze unieke groep. Kenden we zangeres Elly Aerden al van Carrousel, op Chants d’Amour et de Mort en Wallonie krijgt zij steun van zanger Vincent Grégoire.Grégoire is ook verantwoordelijk voor een deel van het repertoire op dit album dat hij uit het Waalse muzikale landschap opdook. Een repertoire dat ontstond in de middeleeuwen en zich opgeslagen heeft in het collectieve geheugen van de Franssprekende bevolking in landen als Canada, Zwitserland en uiteraard Wallonië zelf. Het bijzondere aan deze vertolking is dat door de vlotte presentatie de liedjes een volkomen tijdloos karakter hebben. Ik betrap mijzelf erop dat ik met regelmaat de vele fraaie melodielijnen meeneurie.

Philippe Laloy – Kind Of Pink

Saxofonist/fluitist Philippe Laloy stort zich op zijn album Kind Of Pink op het repertoire van de Engelse popgroep Pink Floyd. Zijn avontuurlijke spel is de roze draad waarlangs de liedjes op dit album afgewikkeld worden. Naast overduidelijke jazzelementen is Philippe een karaktervaste telg van de Laloydynastie die muzikaal gezien overal in de wereld heeft rondgeneusd. Bassist Arne Van Dongen en gitarist Manu Baily vormen het zoveelste bewijs van het enorme potentieel aan jonge, talentvolle honden die zich in en rond Luik gevestigd hebben. De Floydfans en avontuurlijke geesten onder u kan ik met name deze cd aanraden, want Laloy ontlokt op unieke wijze verborgen schatten aan de liedjes van albums als The Dark Side Of The Moon, Meddle, Wish You Were Here en The Wall.

Diab Quintet – Fourmilières

Centrale figuur in het Diab Quintet is Jonathan De Neck. Zanger, componist en bespeler van een diatonische accordeon. Een instrument dat, zo weten wij van andere homerecords.be producties, zich mag verheugen in de belangstelling van een aantal van de grootste muzikanten in het Waalse muzikale landschap. Daar reken ik voor het gemak Jonathan De Neck ook onder want de vele muzikale capriolen die hij op dit album uithaalt, zijn niet voor de poes. Het vijftal gaat zich te buiten aan een uitgebreid instrumentarium en musiceert alsof de duivel op zijn hielen zit. Hun potente mix van jazz, folk, wereld- en klassieke muziek kent een dynamiek die life werd uitgevoerd en opgenomen. Wat uiteraard het spontane karakter van hun spel en de kracht van hun repertoire extra accentueert.

www.homerecords.be

(Koos Gijsman)


Your Comment