RSS

Recensies over albums van Adam Klein, Bill Ryder en Current Swell


Gezeten achter het stuur van een blauwe Deville neemt Adam Klein ons mee op een rondreis door het gevarieerd gekleurde landschap van Amerika. Het is na het in 2008 verschenen album Western Tales & Trails en het in Afrika opgenomen album Dugu Wolo mijn derde kennismaking met het werk van deze in Athens, Georgia wonende zanger-liedjesschrijver. Het authentieke country-folk geluid van Western Tales & Trails is op Sky Blue Deville volgens Klein ingeruild voor een geluidsbeeld dat zijn oorsprong heeft in de countryrock getinte muziek uit Laurel Canyon. Muziek met een knipoog naar de liedjes van The Byrds en The Flying Burrito Brothers zogezegd, opgenomen in de Full Moon Studio in Watkinsville, Georgia. De beide producers Adam Klein en drummer Bronson Tew hebben inderdaad gekozen voor een wat steviger klankbeeld. Naast Kleins vertellende zangstijl is er ruimte ingericht voor een goed functionerende begeleidingsband. Een uitstekende hoornsectie en de magie van toetsenist Randall Bramblett begeleiden op gepaste momenten de luisteraar op deze innemende muzikale roadmovie.

Bill Ryder Jones – A Bad Wind Blows In My Heart

Het is welhaast niet te bevatten dat de schepper van het vorig jaar verschenen album If… en de maker van dit album A Bad Wind Blows In My Heart een en dezelfde persoon is. De semi-klassieke muziekstukken van If…, compleet met de muzikale inbreng van The Liverpool Philharmonic Orchestra, hebben plaatsgemaakt voor uiterst kaal gearrangeerde popliedjes. Bills pianospel is zorgvuldig naar de achtergrond verwezen en heeft plaats gemaakt voor zijn vocalen. Een kwalijke wind mag dan in zijn hart rondwaren, met het functioneren van zijn gehoor is ook van alles mis. Mij verbaast het nog het meest dat niemand in Ryders omgeving hem gewezen heeft op zijn gebrek aan enig vocaal vermogen. Dezelfde componist die op If prima luistermuziek produceerde, slaagt er op dit album niet in mij te overtuigen met deze slaapverwekkende verandering van muzikale koers.

Current Swell – Long Time Ago

Begonnen in 2005 in de achtertuinen en op de stranden van hun leefgebied in British Columbia, Canada ontdekken de leden van de groep Current Swell al snel het internet. Dankzij een YouTubefilmpje scoort hun lied Young And Able in 2009 een vette hit. Long Time Ago is haar vierde album waarop de groep qua klankbeeld regelmatig flink tegen de groep Dawes aanschurkt. Meerstemmige samenzang en akoestische en elektrische gitaren vormen daarbij een kader dat heel vertrouwd klinkt. Tekstueel zijn de jongens geen hoogvliegers. Dat leidt tot tekstregels die behoorlijk lachwekkend zijn. “This day feels long/ It feels brief when the light is gone” heet het in het titelnummer Long Time Ago. De groep grossiert in dit soort teksten waardoor op den duur de verveling toeslaat. Soms valt alles goed op zijn plaats op dit album zoals in het fraai opgebouwde lied Brad’s Song. Het aantal keren dat daar sprake van is, is echter te gering om boven de middelmaat te kunnen uitstijgen.

(Koos Gijsman)


Comments are closed.