RSS

Jaarlijstje 2013: Martin Overheul

 

1. Susanne Abbuehl – The Gift

“A singer whose greatest strength is her willingness to be absolutely vulnerable and whose most impressive quality is her ability to imbue great meaning to every word, every note with the power of understatement and control rather than manifest and dissolute virtuosity. The Gift may have been a long time coming but it’s been well worth the wait.” Dat schrijft All About Jazz over dit album en ik sluit me hier graag bij aan. Adembenemend mooi…

 

2. Dayna Kurtz – Secret Canon, Vol. 2

“Dayna Kurtz staat, zachtjes deinend, te zingen en laat ook nu weer horen dat ze de laatste jaren veel beter heeft leren te doseren wat haar zeggingskracht alleen maar heeft vergroot.” Dat schreef mijn ‘brother in arms’ Ed Muitjens op deze site over dit schitterende album. Hij heeft groot gelijk want dit is een album om je vingers meermaals bij af te likken.

 

3. Simone Dinnerstein & Tift Merritt – Night

“Dat de samensmelting van twee danig verschillende stijlen ook kan leiden tot pure schoonheid bewijzen de klassiek geschoolde pianiste Simone Dinnerstein en songstress Tift Merritt op hun gezamenlijke album Night. Die cd is een schoolvoorbeeld van hoe de symbiose tussen folk, klassiek en een forse vleug jazz kan resulteren in het soort muziek dat zelfs de sirenen uit Homerus’ Odyssee zou doen verstommen.”

 

 

4. Amanda Pearcy – Royal Street

“Dat deze cd uiteindelijk het levenslicht heeft gezien, is voornamelijk te danken aan fundraising en natuurlijk aan het doorzettingsvermogen van Amanda Pearcy zelf. Een vrouw die getekend is door het leven en zich bewust is van het feit dat geluk in het kleine te vinden is. ‘Content with an ordinary life… / An ordinary life…’ Briljante plaat.” (Ed Muitjens)

 

 

5. Lee Harvey Osmond – The Folk Sinner

“The Folk Sinner (behoort) nu al tot het beste dat de canadiana ons dit jaar zal bieden. Is die slotsom voorbarig? Luister naar deze plaat, laat je meeslepen door de productie die zo zuiver is als Canadese sneeuw en trek zelf je conclusie.”

 

6. Jason Isbell – Southeastern

“De muziek, de teksten, de productie van David Cobb en vooral de overtuiging waarmee Jason alles brengt op “Southeastern”, maken zo’n verpletterende indruk, dat je gerust mag spreken van een bescheiden meesterwerk.” (Johan Schoenmakers)

 

 

7. Mavis Staples – One True Vine

“De som der delen doet me beseffen dat dit een hele bijzondere cd is die me ook steeds nieuwe invalshoeken bezorgt. Een soort ontdekkingsreis zeg maar. En dat terwijl er op dit soulalbum, want zo blijf ik het stug noemen, geen Hammond orgel in velden of wegen is te bekennen en het koper slechts zeer sporadisch voorbijkomt. Ik heb het niet eens gemist. Met recht een soulklassieker in de dop…” (Ed Muitjens)

 

 

8. Charles Bradley – Victim Of Love

“Het maakt niet uit of Bradley zijn stem rond een ballade wikkelt of rond een uptempo song, hij stuwt elk nummer met onloochenbare stijl naar een apotheose die je doet afvragen hoe het komt dat deze man pas twee albums op zijn naam heeft staan. Dit is gloedvolle, splinternieuwe soul van de oude stempel!”

 

 

9. Rising Appalachia – Filthy Dirty South

“Behalve voor ritme kiest Rising Appalachia ook voor betoverend mooie, niet altijd even gemakkelijke melodieën. De eindconclusie mag duidelijk zijn. Dit nieuwe album is als een ritje in Kingda Ka, de hoogste roller coaster ter wereld: adembenemend, opwindend en avontuurlijk.”

 

 

10. Phil Lee – The Further Fall & Decline Of The Mighty King Of Love

“Drama wordt bij Phil Lee nooit pathetisch of klef. Daarvoor is zijn schrijf- en zangstijl te aards, te zeer no-nonsense, ook al zit er een hoop tragiek in die aparte stem. Ook niet als Lee een paar keer dicht in de buurt van de sentimentaliteit komt, maar toch niet uitglijdt. Dat typeert dit album dat zich met één woord laat samenvatten: formidabel!”

 

 

11. Andrea Schroeder – Blackbird

“Zarah Leander, Marlene Dietrich, Hildegard Knef en Nico. Namen die spontaan opkomen tijdens het luisteren naar Blackbird, het hartveroverende debuut van Andrea Schroeder. Dat komt niet alleen door het donkere en diepe timbre van Schroeders stem, maar ook omdat producer Chris Eckman haar in de richting van blues, rock, chanson, altcountry en cabaret stuurt zonder de songs te laten verdwalen in een labyrint van stijlen. Een plaat om verliefd op te worden.”

 

 

12. Nick Cave – Push The Sky Away

“There’s something deeply satisfying about the way the songs fit together as an album, their sequence strengthened both by the homogenous tone of the music, with its air of wistful melancholy, and by the way each song seems to push the next one forward, in an unimposing but implacable wave-like succession, to the closing title-track, with its soft but stolid assertion of self-belief in the face of uncertainty.” (Uncut)

 

13. June Tabor – Querqus

“Met haar unieke, diepe stemgeluid en volwassen inzicht in de dieptes en hoogtes van de menselijke ziel heeft June Tabor met haar uitmuntende begeleiders met Quercus een nieuw hoogtepunt toegevoegd aan haar imponerende carrière.” (Koos Gijsman)

 

 

14. Goldfrapp – Tales Of Us

Dit is bij vlagen een plaat die ook door Kate Bush gemaakt had kunnen worden, maar Allison Goldfrapp verrast ook met prachtige breekbare liedjes die vol gevoel worden vertolkt. Een prachtige plaat die doet uitzien naar de herfst, waarin Tales Of Us waarschijnlijk nog mooier, intenser en veelkleuriger is. (Erwin Zijleman)

 

 

15. Deep Dark Woods – Jubilee

“De stemming is zwanger van weemoed, in elk nummer sluimert hartzeer en ander klein verdriet, en de strekking van het album is opnieuw duister. Niet het duister dat invalt vlak voor een zware sneeuwstorm, maar dat van de oude binnenstad rond een uur of vijf ’s nachts als de laatste bars, bordelen en gokhuizen leeglopen. Het is een geluid waarop de groep een patent lijkt te hebben.”

 

 

Prachtige muziek die onder het motto ‘kill your darlings’ buiten de boot viel:

 

 

Amy Speace – How To Sleep In A Stormy Boat

Aiofe O’Donovan – Fossils

José James – No Beginning No End

Melanie De Biasio – No Deal

Ashtray Hearts – The Strangest Light

Verder realiseer ik me opnieuw dat ik vorig jaar meer albums niét dan wél heb gehoord. Een wandeling langs een bos van lijstjes op het internet is wat dat betreft zeer ontnuchterend. “Je mist meer dan je meemaakt, helemaal niet erg” schreef Martin Bril al. En dat klopt, want tegenover wat ik gemist heb, staat dat 2013 zoveel uitstekende muziek bracht (blues, [vocale] jazz, soul, klassiek, [alt]country, americana, folk, pop, rock, roots) dat ik best een lijst van 100 albums zou kunnen samenstellen. Wat ik overigens niet zal doen. Nee, in plaats daarvan kijk ik liever uit naar wat 2014 op dat vlak zal brengen. Hier op altcountryforum.nl zullen we opnieuw proberen om jullie daar weer zoveel mogelijk van te presenteren. Nog een gelukkig, gezond en met fantastische muziek overgoten nieuw jaar!

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Beste wensen, Martin

  Prachtige jaarlijst !
  Inderdaad, 2013 was een prima jaar !

  Alvast een tip :

  Caecilie Norby – Silent Way !
  Let jij maar extra goed op je mailbox !

 2. Martin #
  2

  Ik let extra goed op, Koos!Your Comment