RSS

Less is more bij JOCO

Samenzang en soms een instrument. Meer hebben de zusjes Josepha en Cosima van JOCO niet nodig.

Joco Press Photo 6 @BenediktSchnermann 2015

Wie dacht dat uit Duitsland muzikaal tegenwoordig weinig meer komt dan schlagers en Krautrock, staat een cultuurschok te wachten als hij de muziek van JOCO hoort. Want de zusjes Josepha (zang, drums) en Cosima (zang, piano, gitaar) maken ingetogen muziek doet denken aan het werk van The Staves en The Webb Siters. Pure, bijna minimalistische muziek waarin de stemmen van de twee zusters alle kans krijgen zich te manifesteren.

Dat is ook de bedoeling, zegt Cosima: “We houden de instrumentatie bewust beperkt, zodat onze stemmen centraal komen te staan. We kunnen met z’n tweeën wel klinken als een hele band, maar hoe hard we ook spelen: we bouwen altijd ruimte in om onze vocalen goed te laten uitkomen. Onze samenzang: daar draait het bij ons om. Ik schrijf ook altijd met onze twee stemmen in het achterhoofd. Zonder dat ik overigens prezies weet wie wat zingt: onze stemmen vullen elkaar moeiteloos aan.”

JOCO_COVER_Photo_by_Benedikt_Schnermann

Op hun debuutalbum, ‘Horizon’, klinkt de samenzang van de zusjes nu en dan zelfs zo ruimtelijk dat het is alsof de nummers in een kerk zijn opgenomen. Dat is grotendeels de verdienste van producer Steve Orchard (o.a. Paul McCartney en U2), die de Abbey Road Studio’s ombouwde om de muziek van JOCO volledig tot z’n recht te laten komen. Ze konden het zich veroorloven met hem te werken dankzij een prijs (lees: financiële tegemoetkoming) van het ITZE-talent fonds.

Elegant en welluidend

Het geld van het fonds is welbesteed. De nummers op ‘Horizon’ zijn stuk voor stuk elegant en welluidend. Een hoogtepunt is ‘Over the Horizon’ het nummer dat de inspiratie vormt voor de titel van het album. ‘Over the Horzon’ begint met fraaie a capella zang (het lijkt wel een koor), wordt vervolgd door een instrumentaal intermezzo (eerst alleen de piano, dan ook drums) en sluit af met zang begeleid door instrumenten. Heel eenvoudig, en ook heel effectief. Less is more bij JOCO.

Een ander hoogtepunt is de single ‘Pilot’, weer een eenvoudig nummer, dit keer opgetrokken rondom een drumpatroon. Waar ‘Pilot’ over gaat? “Al onze nummers gaan over wat we zelf meemaken – in het echt of in onze fantasie, Of over wat we belangrijk vinden”, zegt Josepha. “In dit geval gaat het over hoe belangrijk het is dat je je eigen leven in handen neemt, en je laat leiden door je ‘eigen innerlijke piloot’ in plaats van je te schikken naar de wensen van anderen.”

Afgelopen week was JOCO voor enkele bliksemoptredens in Nederland, in het vooorprogramma van Lucy Rose. De komende maanden zijnze uitsluitend in Duitsland te zien. JOCO heeft net een prijs van de Duitse boekingsagenten gewonnen, en dit heeft geresulteerd in een hele reeks optredens. “Maar we komen graag terug in Nederland”, zeggen de zusjes, die een tijdlang in Enschede hebben gestudeerd. “Ook omdat we dan weer een kans krijgen om Nederlands te spreken.”

www.jocomusic.com

(Jan Bletz)


Comments are closed.