RSS

Low – Ones And Sixes

low1

Opgenomen in Justin Vernon’s April Base studio in Eau Claire, Wisconsin is Ones And Sixes het jongste album van Low. Het duo Mimi Parker(zang,drums) en Alan Sparhawk (zang, gitaar) uit Duluth, Minnesota debuteert ruim twintig jaar geleden met het album I Could Live In Hope. Stilistisch wordt direct duidelijk dat het sobere met baspartijen aangelengde klankbeeld van de groep als entourage dient voor uiterst sombere, introverte teksten. De groep wordt direct door de vakpers ingedeeld bij een stroming in de popmuziek die onder namen als shoegaze, slowcore en dreampop gebrandmerkt wordt.
Onder de productionele leiding van Wilco’s Jeff Tweedy opteert Low twee jaar geleden met het album The Invisible Way voor een wat transparanter geluid. Aan die opzet is op Ones And Sixes danig gesleuteld. Producer B.J. Burton en Low hebben middels multi – gelaagde zang en gewaagde instrumentaties gezocht naar nieuwe vormen die de intensiteit van hun muziek volop op de voorgrond plaatst. Het resultaat vraagt veel van de luisteraar.

Het volle geluid behoeft enkele draaibeurten voordat de onderliggende klasse van de liedjes duidelijk wordt. Dan blijkt ook dat de groep veel te bieden heeft en niet zuinig is met de tijd die ze reserveren voor hun missie. Ruim tien minuten trekt Low uit voor het onweerstaanbare lied Landslide. een muzikaal feest vol met gitaarriffs waarmee Sparhawk als een dolleman tekeer gaat op zijn instrument. Maar ook op het ingetogen vlak bewijst Low hun klasse met liedjes als de hymne Into You en het door Parker en Sparhawk gezamenlijk bijzonder fraai gezongen What Part Of Me. Zoete broodjes worden op Ones And Sixes niet gebakken.Samen met bassist Steve Garrington en gastmuzikant Wilco’s Glenn Kotche(percussie) staat het duo Parker/Sparhawk pal voor een groepsgeluid dat in weerwil van de incidentele verwijzingen naar het werk van Brian Eno, Cocteau Twins, Spoon en de vroege Cure volslagen eigen klinkt. Voor de liefhebbers van diepgravende teksten over de vele aspecten van de menselijke psyche is deze plaat een must. De uitzonderlijke wijzen waarop het duo hun overpeinzingen omkleden met ingenieuze arrangementen is daarbij een extra aanbeveling waard.

29-10: Paradiso, Amsterdam

www.chairkickers.com

(Koos Gijsman)


Comments are closed.