RSS

Corb Lund/Will Samson/Case Hardin

Corb Lund – Things That Can’t Be Undone


Op zijn jongste album Things That Can’t Be Undone bedient de Canadese zanger/liedjesschrijver zijn fans op een aantal liedjes die hen ongetwijfeld goed zullen bevallen. Op zijn vorige plaat Counterfeit Blues opereerde hij in de historische setting van de Sun Studio in Memphis. Voor de opnames van dit jongste album toog hij naar Nashville waar producer Dave Cobb en een handvol studio muzikanten hem assisteerden bij de totstandkoming van een repertoire dat Lund op het lijf geschreven is. Een repertoire dat zich kenmerkt door uit het leven gegrepen liedteksten, countryklanken, dampende honky tonk en ruige rockabilly blues. Twee fraaie uitvoeringen van Merle Haggards Mama Tried en Steve Earle’s Devil’s Right Hand maken duidelijk dat onze Canadese vriend ook op dat specifieke onderdeel niet voor de poes is.

Will Samson – Ground Luminosity

Na acts als The Levellers, Passenger, The Kooks, The Go! Team, Fatboy Slim en Gary Moore – allen afkomstig uit de Engelse badplaats Brighton – richten we thans de spotlichten op hun stadsgenoot Will Samson. Ground Luminosity is na Hello Friends, Goodbye Friends (2011) en Balance (2012) zijn derde album. Het is op verschillende locaties in Europa opgenomen waarbij met name zijn winterverblijf in Noord Portugal een grote bron van inspiratie vormde. De geluiden van de nabij gelegen Atlantische Oceaan maken met andere “gevonden geluiden”deel uit van de opmaak van de liedjes. Verwante zielen als Benoît Pioulard en Jerome Alexander alias Message To Bears hielpen Samson bij de verdere invulling van het klankbeeld. Een klankbeeld waarin elektronisch gestuurde beats, strijkersarrangementen en ambientinvloeden worden gecombineerd met zijn gitaarspel en zangpartijen. Zijn hoge stemgeluid zal niet iedereen weten te waarderen. Op den duur werkt een dergelijk stemgeluid bij mij op de lachspieren wat geen recht doet aan de liedjes die een ruime voldoende scoren.

 

Case Hardin – Colours Simple

Onverschrokken schiet de Engelse rockband Case Hardin uit de startblokken op zijn jongste album Colours Simple. Ruim acht minuten trekt de groep uit voor opener Poets Corner dat vernoemd is naar een locatie in West Londen. Londen is ook de plaats waar de vier groepsleden in Chris Clarke’s Reservoir Studio’s de opnames voor dit album gemaakt hebben. Na de kloeke opener neemt zanger/liedjesschrijver Pete Gow ons in het lied These Three Cities mee naar een nachtbar waar hij een gesprek heeft met een prostituee over de merites van producer Phil Spector. Naast de nadrukkelijke aanwezigheid van Gow heeft gitarist Jim Maving zijn plek in de spotlichten ingenomen. Een kundige ritmesectie mag het tweetal begeleiden in liedjes die zowel in de rock & roll-hoek als in rustigere vaarwateren uitstekend uit de verf komen.

(Koos Gijsman)


Comments are closed.