RSS

Jenny Berkel / Matthew Logan Vasquez

jenny

Wat weten we van Jenny Berkel? De Canadese zangeres is woonachtig in Montreal en maakt deel uit van Daniel Romano’s band The Trillums. De hemelse pracht van haar melodisch stemgeluid streelt het binnenste van je oren. Het in eigen land eerder dit jaar verschenen “Pale Moon Kid”, geproduceerd door Daniel Romano, wordt binnenkort ook aan de andere kant van de oceaan uitgebracht. Sacrale rust, getemperde dynamiek en de ongebreidelde liefde voor de folkmuziek uit de jaren zestig en zeventig vormen de leidraad voor “Pale Moon Kid”. Gerelateerd aan haar verbondenheid met Canadese plaatsen als Winipeg en St. Denis zonder daarbij de affectie met de natuur uit het oog te verliezen. Openhartig, ingetogen en doordrenkt van gitzwarte, grotendeels loom voortslepende en fijnzinnige klanken. Een bijzondere luisterervaring zonder een moment van verveling. En oja, als onderdeel van een korte Europese toernee speelt zij onder meer op zes september in de Leidse Q-Bus in het voorprogramma van de Amerikaanse zanger, gitarist en begiftigd liedschrijver Matthew Logan Vasquez.

Bij het horen van zijn naam zullen vele Altcountryforum-lezers hun schouders ophalen. Toch heeft hij een hele carrière achter zich met de Californische indierockformatie Delta Spirit. Bagage die goed van pas kwam nu zijn band voorlopig na twee ep’s en vier studioplaten een pauze inlaste en tijd en ruimte was voor een soloproject. Het eerste wapenfeit, de dertig minuten durende ep “Austin” verscheen vorig jaar november. Al snel opgevolgd door zijn volwaardige solo-debuut “Solicitor Returns”, waarmee Matthew Logan Vasquez weleens in een klap meer aandacht zou kunnen gaan oogsten dan in het afgelopen decenium met zijn band Delta Spirit.

matthew

“Solicitor Returns” is een persoonlijke en onbevangen uitlaatklep met nummers, die niet binnen zijn band pasten. Een plaat waarop hij, enkele uitzonderingen daargelaten, alle instrumenten zelf heeft gespeeld. Mijn introductie tot zijn gespierde rock ‘n roll gitaarwerk, dat opvallend vertrouwd klinkt als een optelsom van Neil Young & Crazy Horse, The Beatles, Tom Petty & The Heartbreakers en een vleugje Pink Floyd. Direct, ongeslepen en vooral erg raak. Daar hoef ik als recensent weinig meer aan toe te voegen.

Jenny Berkel:

05-09: Rotterdam, Rotown support Amanda Bergman
06-09: Leiden, Q-Bus support Matthew Logan Vasquez
07-09: Deventer, Burgerweeshuis
09-09: Borger, VanSlag support Laura Gibson
10-09: Groningen, Take Root
20-11: Apeldoorn, Gigant

Matthew Logan Vasquez:

06-09: Leiden, Q-Bus
07-09: Utrecht, Ekko
10-09: Groningen, Take Root

www.matthewloganvasquez.wordpress.com
www.jennyberkel.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.