RSS

Last van praters tijdens een concert? Geeft de Lul-Niet-Lollie

lul

                                                                    

Concertzaal Het PAARD in Den Haag introduceert: LUL-NIET-LOLLIE VOOR LAWAAIERIGE CONCERT-GANGER
Een vriendelijk gebaar of het ietsje stiller kan

Het is een veelgehoord, landelijk probleem waar geen oplossing voor lijkt te zijn: concertbezoekers die luidkeels door een concert heen praten. Het geklets zorgt in toenemende mate voor irritatie bij overige toeschouwers en soms komt het zelfs zover dat de artiest zelf om stilte moet vragen. Paard gaat op ludieke wijze de strijd aan met concertpraters en introduceert de Lul-Niet-Lollie, “een vriendelijk gebaar of het ietsje stiller kan”.

Het Haagsche Paard signaleert dat het geklets door bezoekers als storend wordt ervaren. De ouderwetse stilte-briefjes ophangen werkt niet afdoende. Zo blijkt ook uit de comments bij Facebook event van de laatste show van Fink: “Het was leuk, maar er stonden aan alle kanten mensen te praten. De mensen die voor de muziek komen, kunnen niet op hun gemak luisteren. Waarom geef je geld uit aan een kaartje om er twee uur door heen te praten?” Navraag leert ook dat Nederland bij buitenlandse artiesten steeds meer bekend staat als het land waarbij het publiek hinderlijk veel door de muziek heen praat.

Met de Lul-Niet-Lollie wil Het Paard bezoekers een laagdrempelige mogelijkheid geven om hun kletsgrage buur op een sympathieke manier duidelijk te maken dat door hun luide geklets de concertbeleving voor de anderen minder wordt.

“Natuurlijk mag er gepraat worden,” licht Bas de Wit toe, “het is niet de bedoeling om mensen het zwijgen op te leggen. Maar in sommige gevallen kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren. In de meeste gevallen zal een luide prater niet eens doorhebben dat het overlast geeft en is een kleine attendering voldoende. Met de Lul-Niet-Lollie hopen wij, op leuke wijze, een soort sociale filter op de concertvloer te bewerkstellingen.“

Naast de Lul-Niet-Lollie heeft Het Paard ook akoestische verbeteringen in de zalen doorgevoerd  om de praatoverlast te beperken. Met deze aanpassingen wordt de geluidsbalans in de zalen verbeterd, waardoor de toeschouwers elkaar ook met een zachter praatvolume beter zullen verstaan.  

De Lul-Niet-Lollies zijn gratis verkrijgbaar aan de bar bij de onderstaande concerten:

8 feb – Johnny Dowd
17 feb – Charlie Parr
18 feb – Gard Nilsen
2 mrt – Yori Swart
10 mrt – Anna von Hauswolff
22 maart – Daniel Docherty
4 apr – The Secret Sisters
15 apr – Ciara Sidine
19 apr – Haevn
11 mei – Ruben Hein
24 mei – Akua Naru
29 mei – Kamasi Washington


0 Comments Add Yours ↓

  1. rob zonneveld #
    1

    Een heleboel bezoekers betalen meer dan 20 euro om zichzelf te horen praten, maar het Paard, en ook andere concertzalen zouden eens kunnen beginnen om de bar te sluiten.

  2. rob zonneveld #
    2

    Ik bedoel, de bar sluiten tijdens het concert.