RSS

Jellephant – Skeletons (+ tourdata)

Skeletons

Sommige muzikanten werken jarenlang aan een plaat, anderen zijn meer van de afdeling briljante ingevingen, opnemen, uitbrengen en dan met weer met iets nieuws bezig zijn. Jelle Haagsma is van het laatste soort, en bracht onder de naam Jellephant de afgelopen jaren in eigen beheer een zevental albums en vier ep’s op de Nederlandse markt. Niet bepaald een nieuwe naam, ook niet in het clubciruit waar Jellephant met zijn band een opkomende rol speelt. Al had ik die gedachte in eerste instantie wel, omdat ik eerlijk gezegd nog nooit van Jellephant had gehoord. Ik weet het, de overbekende steen waaronder ik heb geleefd.

Het was dan ook even slikken bij de eerste luisterbeurt van zijn nieuwe plaat “Skeletons”, waar ik een wagonlading aan neo-psychedelica, shoegaze en surfklanken over mij heen kreeg gestort. Dat hij een voorliefde heeft voor de jaren zestig en zeventig sijpelt door het hele album heen. Wat wordt versterkt door een natuurlijke sfeer van de galm uit zijn Arnhemse kelder, waar hij de negen zelfgeschreven liedjes voor het album heeft opgenomen.  Tevens zit er een enorme duisternis in zijn stemgeluid  besloten, dat van een biologerende schoonheid is.

Helaas is het allemaal na een goed half uur alweer voorbij, waar dromerige en hypnotiserende liedjes mij constant raken,  een sacrale sfeer ademen en aanvoelen als een hallucinerende trip. ‘Doordrenkt van angst, ontevredenheid en verwarring’ wordt je opgeslokt door droefgeestige gitaarlijntjes, sluimerende beats, zalvende orgeltonen en zwaarmoedige koortjes. Het is vals om te zeggen dat “Skeletons” nooit het predicaat van originaliteit zal krijgen. Ik maal daar niet om, en waarschijnlijk eigenlijk helemaal niemand.

26-09: Den Haag, Paard (+ Holy Wave)
27-09: Amsterdam, Q-Factory

www.jellephant.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.