RSS

Concert Verslag: Volle Bak in Utrecht voor Shakin’ Stevens

Shakin’ Stevens was rond 1980 een grote muzikant. De zanger scoorde hits met singles als This Ole House, Oh Julie en Merry Christmas Everyone. Begonnen als voorprogramma van The Rolling Stones heeft hij zich opgewerkt naar een gerespecteerde solo artiest. Drieëndertig keer haalde de Engelsman de top 40. Inmiddels is Stevens zeventig jaar en nog altijd toert hij de wereld rond.

Op de eerste avond van zijn Europese tournee staat hij op 7 februari met een negen man sterke band in TivoliVredenburg. De zanger belooft een avond gevuld met ‘Greatest Hits And More’. Dat krijgt Utrecht ook voorgeschoteld. Shakin’ Stevens heeft zich laten beïnvloeden door een veelvoud van veelal Amerikaanse stijlen. Country, blues, klassieke rock ’n roll, een vleugje Cajun en veel meer komen samen in zijn muziek. Er zijn blazers, mondharmonica, banjo en diverse gitaren. Hiermee wordt de veelvoud aan stijlen in een swingend, toegankelijk popjasje gegoten.

Shakin’ Stevens heeft er veel plezier in. Dat straalt overal vanuit. Met een grote glimlach loopt hij het podium op en zet de band aan tot een swingende partij muziek. In hoog tempo vliegt hij door zijn repertoire. Het geluid van de band is vol. Dat maakt de muziek swingend, maar tegelijk ook dat Stevens vanavond moeite heeft om er echt een memorabele avond van te maken. Op sommige momenten werkt het volle geluid verrassend goed. Met name tijdens interpretaties van klassieke rock ’n roll nummers. Marie, Marie van The Blasters is een stevig swingend nummer. Have You Ever Seen The Rain van Creedence Clearwater Revival klinkt goed en ook op andere momenten draait menig bezoeker met zijn heupen in de rondte.

Toch is deze aanpak wel het recept voor een gebrek aan variatie. In de muur van geluid komen de verschillende elementen te weinig tot hun recht. De pauze maakt het energielevel er niet beter op. Shakin’ Stevens laat vanavond spaarzaam horen nog prima bij stem te zijn. Je vraagt je af waarom hij niet even een nummer met kleinere bezetting speelt en waarom de drummer nou nooit een keer zachtjes drumt in plaats van met die harde slagen erop ramt. Een nummer als Down Into Muddy Water had dan de kwaliteit van Nick Lowe of John Hiatt kunnen halen. Nu verzandt het in een gebrek aan originaliteit. Dat het anders kan laat Stevens soms wel horen tijdens de dramatische blues van Suffer Little Children.

Ondanks zijn hoge leeftijd laat Shakin’ Stevens zien nog vol met energie te zitten en – met hulp van een pauze – toch langer dan anderhalf uur te kunnen optreden. Daar kun je niets dan respect voor hebben. Stevens brengt een gezellige avond met vrolijk stemmende muziek.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment