RSS

In Gesprek Met De Amerikaanse Muzikant Jake Clemons (Deel I)

Jake Clemons

Vanaf donderdag 6 juni toert Jake Clemons met zijn band door ons land en geeft optredens in Nijmegen, Den Haag en Hilversum, waar nog kaarten voor beschikbaar zijn. De meesten van ons kennen Jake als “de neef van” en/of als opvolger van the Big Man in the E-street Band, waar hij sinds 2012 mee toert. Wat velen niet weten is dat Jake niet alleen met Springsteen speelt/heeft gespeeld, maar ook met grootheden als Eddie Vedder, Roger Waters, Glenn Hansard. En wellicht weten jullie ook niet, dat zijn laatste cd “Fear and Love” twee jaar geleden is verschenen en dat zijn recente worp “Eyes On The Horizon” eraan komt. Het leek ons daarom een goed moment, Jake Clemons maar eens nader voor te stellen door hem het Altcountryforum vriendenboek in te laten vullen. Het was voor hem geen gemakkelijke opgave.

Geboren                        : 27 februari 1980
Geboorteplaats         : Baufort, South Carolina
Familie                          : 4e van de 5 kinderen / 3 broers en een zus.
Favoriete kleur          : Oranje, vast omdat wij uit Nederland komen 😊 Het was groen.
Favoriete sport          : Surfen; ik ben een fan, als ik vrij ben zit ik op het water
Favoriete eten             : IJs. Man oh man op ieder moment van de dag lust ik wel ijs. Maar oké, sushi dan, dat kan ik iedere dag eten.
Favoriete film              : pppfff beste? Ik weet het niet. Een van de films die ik recentelijk heb gezien en die ik er fascinerend vond is Vice, een aanrader!
Favoriete boek             : Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave. Een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Erg indrukwekkend verhaal van een voormalig slaaf, dat briljant is geschreven.
Favoriete website       : alle nieuwssites; het is mijn begin van de dag: koffie en het dagelijks nieuws
Favoriete songwriter: Stevie Wonder, hij is geweldig. Zijn schrijven is fenomenaal, de melodielijnen zijn groots. Al kon ik maar iets van wat hij kan, man oh man. Die melodielijnen….
Favoriete albums       : Songs In The Key Of Life (Stevie Wonder) en Hunky Dory (David Bowie). Jake reageert en tempo en valt dan stil. Shit, ppppff gevolgd door stilte, een hele lange stilte. Je had me moeten vragen naar welke platen ik recentelijk heb geluisterd. Dat was veel gemakkelijker geweest.

Bij dezen: Jake, waar luister je de laatste tijd veel naar: laatste van Vampire Weekend. Er komen dan titels voorbij die we niet kunnen herleiden, maar de albums “Summer Of Sourcery” en “Blue With Lou” van zijn collega’s Little Steven en Nils Lofgren noemt hij ook. Het respect is groot voor zijn senior-collega’s.

Favoriete vakantieplek: Overal waar je lekker kunt surfen en waar niet veel mensen zijn. Het is natuurlijk fijn om dan niet herkent te worden. Hoewel, zó bekend ben ik ook weer niet.
Met wie had je graag ’t podium gedeeld: Stevie Wonder
Waar word je blij: van andermans lach. Ik ben gewoon een gelukkig persoon. Blij met anderen, blij met familie en fijn om alleen te zijn.
Hobby’s:                    Surfen, als ik vrij ben ga ik naar ’t water. Actief zijn: Fietsen en skiën.

Dan moet je in Nederland zijn… maar het fietsen hier is er maar niet van gekomen. Dat komt door de mooie ontmoetingen met mensen in Nederland. Daarom kijkt hij erg uit naar het komende weekend. Zijn eerste tour was in ons land en daarna is hij hier nog een aantal keren geweest. Ook als onderdeel van een reeks huiskamerconcerten. Amersfoort? Schevingen? Ik ben er allemaal geweest, aldus deze sympathieke en geëngageerde Amerikaan.

Tot slot vroegen we Jake nog waarom we in grote getalen naar zijn shows moeten komen. Jake zal Jake niet zijn als hij niet direct zou reageren met dat we dat natuurlijk zelf moeten weten, maar wat hij zal doen is met het publiek het ultieme rock ’n roll-gevoel zien te bereiken. Dat is uiteindelijk waar het volgens hem omgaat. Met elkaar wat moois delen, de issues niet uit de weg gaan en veel lol hebben. De speellijst staat nog niet vast. Jake geeft aan dat hij zijn publiek volgt gedurende avond en dat je dus vooraf niet weet waar het eindigt. Kortom, de concerten worden een groot avontuur, waarvan het verloop niet vaststaat. Zorg dat je erbij bent!

06-06: Nijmegen, Doornroosje
07-06: Den Haag, Paard
08-06: Hilversum, Vorstin

www.jakeclemons.com

Tekst: Theo Koot

 


Your Comment