RSS

CONCERT VERSLAG: The Kik Speelt Boudewijn de Groot in het Haagse Zuiderparktheater.

Afbeeldingsresultaat voor the kik boudewijn de groot pictures

‘Als een feniks is het Haagse Zuiderparktheater teruggekomen’, valt er op hun facebookaccount te lezen. Afgeschreven in 2012, een moeizame herstart in 2015 en een subsidie-aanvraag die een jaar later in de prullenbak dreigde te verdwijnen, is er anno 2019 een prachtige programmering neergezet voor jong en oud. Het openluchttheater is helemaal terug op de culturele kaart. Het Rotterdamse gezelschap The Kik en 1.100 aanwezigen konden op donderdag 11 juli ook van deze mooie locatie genieten. Een publiek met twee kampen: die van Boudewijn de Groot (het overgrote deel) en The Kik liefhebbers.

De gunfactor – die hadden The Kik en de strijkers en blazers van het ruim twintig man/vrouw sterk orkest gekregen van de weergoden. Regende het in de tussenliggende dagen, soms vergezeld van wat donder en bliksem, smulden wij tijdens het eerbetoon van The Kik aan Boudewijn de Groot van een zonnetje en prettige temperaturen.

Na hun samenwerking vier jaar geleden met de Eindhovense protestzanger Armand met een verrukkelijke liedjesplaat als resultaat had de eigentijdse Rotterdamse beatband een nieuw ambiteus plan. Om met orkest en nieuwe arrangementen Boudewijn de Groots sleutelalbums Voor De Overlevenden en Picknick op het podium te gaan brengen. Na Boudewijns broodnodige zegen werd er druk gerepeteerd en voor januari van dit jaar een handvol optredens vastgesteld. Enkele shows werden in in zijn geheel opgenomen voor de onlangs uitgebrachte in een hippie hoes gestoken live-dubbelaar. Muziek die de jaren zestig ademt. Vanwege het succes en de vraag werden onder meer optredens in Den Haag, 2x de Rotterdamse Ahoy en zelfs een show op een festival aan de tourlijst toegevoegd.

Het was vol… overvol. 1.100 aanwezigen en volgens de spreekstalmeester van het Zuiderparktheater kon men dit aantal bij andere uitverkochte optredens kwijt op de tribunes. Uiteindelijk leverde dit aanvankelijk een rommelig plaatje op tijdens Dave von Ravens (van The Kik) openingspraatje met langslopende mensen en stoelen die alsnog voor de officiele zitplaatsen werden gezet. Toen iedereen een plekje had gevonden kon de show beginnen maar niet voordat zanger Von Raven aan het publiek vroeg of iemand soms een capo (gitaarklem) bij zich had. Hij was hem vergeten. En warempel-iemand voorin bood deze aan. En via facebook is nu contact gemaakt om deze aan de rechtmatige eigenaar terug te geven.

Het album  “Voor De Overlevenden (1966)”, waarmee de avond begon is een buitengewoon knappe verzameling liedjes waar de melancholie van afdruipt (Testament, Vrienden van Vroeger, Beneden Alle Peil)  met de prachtige teksten van Lennaert Nijgh. Van tijdloze schoonheid in een hedendaagse interpretatie door The Kik  met dank aan Reyer Zwart voor diens weelderige orkestrale arrangementen.

Zoals door Dave von Raven aangekondigd zweefden we na de pauze weg op de experimentele toeters en bellen en vrolijke klanken van “Picknick”. Een psychedelische tijdsgeest die het Rotterdamse gezelschap, samen met het orkest wist over te brengen. Geïnspireerd op het album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” van The Beatles. In tegenstelling tot de dosis humor in het eerste gedeelte speelden het vijftal van The Kik na de pauze uiterst geconcentreerd. En zanger Von Raven goed gefocust op Lennearts meesterlijke en soms bizarre  teksten. Een genot voor het oor om het album waarmee ik als acht jarige opgroeide, terug te horen in deze setting, waarbij het drieluik van Jeroen Bosch (Eva, De Tuin van der Luisten en Megaton) voor mij het hoogtepunt van de avond vormde. Na de slotaccoorden van het afsluitende Prikkebeen met vocale bijdragen van de talentvolle zangeres Fleur werd nog eenmaal en dan in polonaise vorm Land Van Maas en Waal  gebracht.

(Het door Dave en Arjan geschreven en geproduceerde debuutsingle van Fleur verschijnt in september)

17-09: Amsterdam, Concertgebouw
22-11: Rotterdam, Ahoy 
23-11: Rotterdam, Ahoy

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.