RSS

Bennett Wilson Poole – Bennett Wilson Poole

Bennett Wilson Poole

Hoe zou de popmuziek eruit gezien hebben zonder The Beatles, The Byrds, Crosby Stills & Nash en The Beach Boys? Heel anders vermoed ik. Als je het resultaat hoort van het gelijknamige debuut van Bennett (St. Etienne), Wilson (Danny and the Champions) en Poole (Starry Eyed and Laughing, het Britse jaren zeventig antwoord op The Byrds) – dan zou dit album er simpelweg niet zijn geweest.

Naast het dierbare nalatenschap van The Byrds en The Beatles heeft deze plaat ook raakvlakken met de eersteling van Crosby, Stills & Nash. Wat te denken van het gebruik van alleen de achternamen, in willekeurige volgorde, de zittende pose op de hoes en de drie stemmige zangpartijen.  En bovendien worden we getrakteerd op bijna vijftig minuten buitengewoon aangename, frisse feelgood muziek met doorgaans een melancholische toon. De basistracks werden live met drie microfoons en drie gitaren opgenomen in de thuisstudio van Tony Poole.  Niet veel later werden daaraan drums, een onheilspellend klinkend orgeltje en meerdere gitaarlagen vastgelegd en soms in gedeeltes achterste voren gemixt.

Uitgezonderd de vijf sterren (van de vijf) van altcountry.nl bleef het album in ons land, sinds het verschijnen in april 2018, slechts in kleine kring bekend. Wel op waarde geschat door de lezers van de website Americana-uk, die Bennett, Wilson & Poole uitriepen tot beste band van 2018. Onder meer Jason Isbell, Curse of Lono en 3hattrio achter zich latend. Met de geboekte optredens (Leiden, Breda en Oldenzaal ) in november brengt Continental Road Services het album opnieuw onder de aandacht.

Het drietal presenteert op een retro-manier een album, dat misschien weinig verheffend is. Maar wel overheerlijke, ongecompliceerde wegluistermuziek brengt met fraaie harmonieuze zang en het kenmerkende twinkelende geluid van de 12-snarige rickenbacher gitaar. Tja, de een luistert graag naar de zoveelste kloon van Townes van Zandt, de ander (ik dus) geniet zorgeloos van Bennett Wilson Pooles’ folkrock met ouderwetse contouren.

07-11: Leiden, Q-Bus
08-11: Wordt later aangekondigd
09-11: Breda, Rootzz
10-11: Oldenzaal, Cobblestone Club

 

www.bennettwilsonpoole.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.