RSS

Calexico/Iron & Wine – Years To Burn

Years to Burn

Het duurde even. Door onder meer overvolle touragenda’s bundelen Sam Beam (Iron & Wine), en de kernleden van de formatie Calexico Joey Burns en John Convertino pas na bijna veertien jaar weer hun krachten. Een samenwerking, die na het zeven nummers tellende en 27 minuten durende “In The Veins” uit 2005 eindelijk een vervolg krijgt op het album  “Years To Burn. Het drietal wordt gecomplementeerd door Jacob Valenzuela (trompet),  Paul Niehaus (pedal steel), Rob Burger (piano) en bassist Sebastian Steinberg.

Het was het wachten meer dan waard om  de verschillende muzikale benaderingen van Iron & Wine (zachtaardig) en Calexico (pakkende americana en indiefolk) op een schijfje te beluisteren. Drukte Beam op de eersteling zijn volledige compositorische stempel dragen dit keer Burns en Convertino ook een aantal nummers aan.

Op het door Matt Ross-Spang (Josh Ritter, Lucero, Jason Isbell) geproduceerde en in Nashville opgenomen “Years To Burn” laten Iron & Wine en Calexico zich van een melancholische en gevoelige kant zien. Geen uitgesproken hoogtepunt maar wel een ijzersterk geheel en gehuld in een heerlijke, warme sfeer. Zo effectief dat je twee en dertig minuten en acht zinnestrelende songs lang door de zorgvuldig opgebouwde geluids- en zang lagen in de fluwelen houdgreep wordt gehouden. Het onstilbare verlangen om Beam samen met Burns en Convertino op het podium aan het werk te zien wordt in november ingelost.

05-11: Utrecht, TivoliVredenburg

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment