RSS

She Keeps Bees – Kinship

Kinship

Sinds enkele maanden heb ik mijn cd-wisselaar (voor 200 cd’s) na jaren weer spelend weten te krijgen. Uw scribent met twee linker handen wordt op zijn ouwe dag ooit nog eens technisch. Verdomd makkelijk, al die recensie-exemplaren in zo’n apparaat. Geen omkijken meer naar en geen vette vingers door het verwisselen van een cd. Een gemak heeft ook zo zijn nadeel. Al na de eerste luisterbeurt van dit album werd mijn nieuwsgierigheid gewekt om te willen weten waar ik naar had zitten luisteren.

Ik kwam van een koude kermis thuis. De cd had (naar later bleek) hetzelfde, koppijn veroorzakende, hoesontwerp op het schijfje gedrukt, maar dan zonder verdere informatie. De doosjes en losse promo velletjes moesten erbij gepakt worden en vergeleken en toen was het al snel kassa – “Kinship” van het New Yorkse duo She Keeps Bees. Een beetje PJ Harvey, maar soms ook iets van The Ting Tings en The Cowboy Junkies. Dat bezwerende gevoel dan.

Voor liefhebbers van liedjes met een kop en een staart – met refreintjes die direct in je kop blijven hangen of lekker scheurende, lawaaiige gitaarklanken – die moeten maar met een grote boog om deze plaat heen.  Het resultaat van zangeres Jessica Larrabee en partner en drummer Andy LaPlant, die sinds 2006 actief zijn met She Keeps Bees, kruipt diep onder je huid.  Dat heeft samen met de albumtitel vermoedelijk te maken met het verlies van haar vader, waar zij lange tijd voor heeft gezorgd.

Jessica en Andy presenteren tien wonderschone, soulvolle en bluesy pareltjes met fraaie spanningsbogen van bij elkaar twee en dertig minuten. Het onderkoelde klankenpalet wordt verder subtiel en spaarzaam ingekleurd door Kevin Sullivan (bassist), Penn Sultan (gitaar), Simon Golf (viool), Alice Dixon (cello) en Eric Maltz (piano, synthesizer).  Voer voor de melancholicus en ideaal als nachtmuziek.

https://www.facebook.com/shekeepsbees/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment