RSS

Siv Jakobsen – A Temporary Soothing

A Temporary Soothing

‘What would I write about if I don’t fear the fear inside my bones?’ Dat is de grote vraag die de Noorse singer-songwriter Siv Jakobsen zich stelt op de opener  van haar tweede album “A Temporary Soothing” . Het omvat een van de overkoepelende thema’s van het album. Jakobsens bezorgdheid dat het voor haar onmogelijk is om geweldige muziek te maken als ze niet met zichzelf in de knoop zit. Op het etherische “Fear the Fear” duwt ze zichzelf als het ware in een negatieve mindset om inspiratie op te doen.  Een ijzersterke opbouw van een drone, piano en synths zorgen voor de nodige spanning, terwijl zij ondertussen de luisteraar overstelpt met haar zelfgecreërde angsten en stress symptonen.

I form a knot of stress
It is a god damn mess
I fear the rest in happiness

Op de opvolger van het drie jaar geleden verschenen debuut “The Nordic Mellow” zet Siv Jakobsen gelijk de boel op scherp.  Alsof Joni Mitchell nooit heeft bestaan laat het Noorse nachtegaaltje haar wonderschone falsello uit je speakers rollen. Waar ze ons op haar vorige plaat trakteerde op fluisterzachte luisterliedjes kiest ze naast een dosis melancholie soms ook voor een grootser geluid en een ritmische benadering om een bandgevoel over te brengen.

De creatieve vrijheid tussen de zangeres en producer Chris Bond (Ben Howard, Xavier Rudd) resulteerde in een sfeer, waarin volgens Jakobsen niets te gek was om uit te proberen. ‘Nooit een idee stoppen voor het uitgeprobeerd is. Soms zijn de ideeën die het domste aanvoelen het allerbest’. Zoals synthesizers en drumcomputers die zij in het verleden nooit en te nimmer aan haar liedjes zou toevoegen.

Jakobsen zingt weemoedig, beheerst en expressief en soms klinkt haar stem alsof alles op het spel staat. De kwetsbaarheid die verbonden is aan twijfel. I’ve got my license, But I’m scared of driving, So I keep walking everywhere overweegt Jakobsen op het nummer Anywhere ElseI don’t know, How to rid myself of fear, So I keep walking, It takes me so long, To get anywhere else but here voegt ze nog toe in het refrein. Niet de beste oplossing, maar het is beter dan dat je toegeeft aan je ergste angsten.

Dit is een plaat die tot leven komt bij flikkerend kaarslicht, in die eenzame nachten waar de twijfel aan jezelf hoog is of wanneer je onder een dikke deken ligt, terwijl buiten een herfstwind waait.  Jakobsen is er op die momenten om je eraan te herinneren dat je niet alleen bent, maar dat het volkomen normaal is op bepaalde momenten door angsten je overweldigd te voelen.

www.sivmusic.com

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.