RSS

Bart Ryan – Starlight and Tall Tales

Starlight and Tall Tales

Hij is een man met vuur in zijn handen en een verhaal om te vertellen, valt te lezen op de website van de Amerikaan Bart Ryan. Hij heeft over de hele wereld opgenomen en gespeeld. Hij was verantwoordelijk voor de productie van diverse, bekroonde platen en hij is in slaap gevallen met zijn gitaar op zijn bed sinds hij een klein kind was.

Of hij bewust of onbewust mij zand in de ogen strooit, het futloze hoesontwerp van “Starlight and Tall Tales” zette mij op het verkeerde been. Het maakte dat ik een plaat verwachtte in de vergrijsde categorie ‘zanger en een akoestische gitaar. De verpakking is absoluut niet representief voor de ouderwetse blues, soul en r&b klanken, die uit mijn speakers weerkaatst. Mijn eerste kennismaking met Bart en bevalt het mij erg goed om die lekkere vette funky sound te horen. Maar ook met die soulvolle melodielijntjes zit ik op het puntje van mijn stoel

Opgenomen in zijn kelder in Nashville is het eigen materiaal op zijn vierde plaat prettig beluisterbaar en sterk genoeg om je aandacht vast te houden.Die man heeft zo’n ontzettende heerlijke soul in zijn strot, dat wat mij betreft een raakvlak kent met Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds. En Ryans gitaarsolo┬┤s zijn constant om te smullen.

Naast de elektrische gitaar hanteert Ryan bovendien de lapsteel, terwijl zijn goede vriend Ted Russel Kamp de baspartijen voor zijn rekening neemt. Een speciale vermelding is er voor violiste Aubrey Richmond, die haar instrument overvloedig laat janken (Walk Away). Maar eigenlijk klopt het allemaal. De achtergrondzangeressen, de blazers die plots opduiken, en steeds weer die stem.

www.bartryan.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.