RSS

Tunng Presents … Dead Club

Tunng Presents...Dead Club

Een conceptalbum dat je laat nadenken over de dood en het verdriet eromheen tijdens een pandemie? Dan toon je over een flink stel ballen te beschikken. Twee jaar geleden werd het eigenlijke zaadje al gepland, maar nu het album eenmaal is verschenen en een baanbrekende podcastserie online staat is het taboe-onderwerp in het hardnekkige coronatijdperk actueler dan ooit.

De dood wordt op “Tunng Presents … Dead Club” in enkele van zijn facetten onder de loep genomen. Een kleurrijk en boeiend album dat uit meer dan alleen de folktronica van Tunng bestaat. Gesproken woordfragmenten uit de podcasts zijn verweven in de liedjes. Zo leest Max Porter een versgeschreven verhaal voor op de trage pianoklanken van het nummer Woman. Porters boek ‘Verdriet is het ding met veren’ vormt onder meer een inspiratiebron voor deze plaat. Maar ook tv-illusionist Derren Brown duikt kort op om over het levenseinde te praten (Fatally Human).

Wat bovendien opvalt is de zinnenstrelende pracht en levendige mix van synthesizers, een zwijmelende strijkerssectie, pulserende triphopbeats en een akoestische gitaar. Toch zal “Dead Club” sneller werken als een gespreksaanzet dan dat het een verzameling aan klankexperimenten vol pastorale schoonheid is. Deze plaat is onmiskenbaar goed getimed, want heeft de dood ooit zo vaak in onze gedachten gestaan als dit jaar?

www.tunng.co.uk

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.