RSS

I’m Kingfisher – The Past Has Begun

The Past Has Begun

Een van de best bewaarde geheimen uit Zweden is toch wel I’m Kingfisher. De anti-folkheld timmert al vanaf 2004 aan de weg. Ondanks de lovende reacties van de internationale pers is hij niet iemand die hele volksstammen aan zich zal binden. Als je Bonnie “Prince” Billy, M. Ward, Ryan Adams, Bright Eyes of een vroege Neil Young niet trekt gaat het niet goed komen. Muziek moet af en toe wringen, vind ik. De ongemakkelijkheid van de melodieën is dan ook een grote kwaliteit van I’m Kingfisher.

Na een drietal veelgeprezen albums onder zijn eigen naam (Thomas Denver Jonsson) vond hij deze enigzins gedateerd klinken. Met zijn door het gedicht The Kingfisher van William Henry Davies geïnspireerde dekmantel I’m Kingfisher brengt de 41-jarige liefhebber van minimalistische muziek nog eens vier albums op de markt. “The Past Has Begun” is zijn meest recente wapenfeit met een hartverwarmende akoestische benadering en een berustend element. De herfstachtige hoes past er prima bij.

Ik kan mij er iets bij voorstellen als je zijn muziek en soms wankel stemgeluid iets teveel geneuzel vind. Hij zet nu eenmaal in op een bepaalde sfeer waarbij je als luisteraar mee moet gaan in zijn muzikale reis. Spaarzaam gearrangeerd en omgeven door zijn trouwe vriend (akoestische gitaar). Zo ook op “The Past Has Begun” waar rots-in-de-branding Carl Edlom als vanouds optreedt als producer en multi-instrumentalist. Zonder de intimiteit van het geheel te verliezen wordt de Zweed ondersteund door fraaie bijdragen van een aantal gastmuzikanten op cello, viool, klarinet, fluit en gitaar en duiken er soms wat wondermooie vrouwenstemmen op.

www.imkingfisher.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment