Je moet er maar op komen. Je bandje vernoemen naar een van de vliegende rendieren (Blitzen) van de Kerstman en de Trapper Keeper. Een opbergmap die in de jaren negentig razend populair was onder de schoolgaande kinderen in Amerika. Een bandje beginnen is niet zo moeilijk maar het twintig jaar bij elkaar houden is een heel ander verhaal. En knap ook om in die twee decennia een behoorlijke catalogus op te bouwen, waarbij hun muziek soms verschilt, maar ook prima bij elkaar past. En als je dan bewijst dat je een niveau heb bereikt met een groter publiek, is het een kwestie van verdere ontwikkeling.
Zodra de talrijke critici opmerken dat de verrassing eraf is wordt het tijd voor een fikse stap voorwaarts. Het herkenbare ‘lekker raggen in houthakkershemden en meedeinen rond het kampvuur’ van hun achterliggende platen ontbreekt ditmaal dan ook op het nieuwe “Holy Smokes Future Jokes”. Gedragen door bitterzoete zangpartijen en grotendeels ondersteund door akoestische instrumenten voelt de muziek aan als een geruststellende warme bries terwijl ik een moment sterk twijfel of ik de goede download op cd heb gebrand.
Net of ik naar verloren gegane opnames luister van het vermaarde Haagse duo Greenfield & Cook, dat in de jaren zeventig furore maakte met hits als Only Lies en Easy Boy. Want zo komt “Holy Smokes Future Jokes” bij mij aanvankelijk over. Nostalgisch, melodieus en behoorlijk licht verteerbaar. De bandcamp pagina geeft uitkomst. Ik heb wel degelijk met het meest recente album van Blitzen Trapper te maken. Bijzonder hoor!
Blitzen Trappers tiende, door Raymond Richards geproduceerde album behandelt de dood en sterfelijkheid vanuit perspectieven, die niet gebruikelijk zijn bij Westerlingen, die op zoek zijn naar onsterfelijkheid. De cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Verhalen van mensen die zijn overleden en niet weten dat ze zijn overleden. Geïnspireerd door de boeddhistische filosofie en de metafysische roman van George Saunders, ‘Lincoln in de Bardo’ en het ‘Tibetaanse Dodenboek’. De deuntjes drijven aangenaam voorbij met een comfortabele, rustieke groove op de scheidslijn van indie, folkpop en een vleugje Braziliaanse tropicalia.
www.blitzentrapper.net
(Johan Schoenmakers)