RSS

The Hold Steady – Open Door Policy

Open Door Policy

“Open Door Policy” van het uit Brooklyn afkomstige zes-koppige The hold Steady is bij mij al maanden immens populair. Vandaar misschien dat ik een stukje hierover ieder dag opschuift, om zodoende zo vaak mogelijjk van deze plaat te genieten. Nu moet het er maar van komen.

Als je niet bekend bent met ‘The best barband in the world’ zoals het inmiddels ter ziele gegane muziektijdschrift Blender in 2005 opmerkte, is “Open Door Policy” een ideale kennismakingsplaat. De achtste inmiddels in het 17-jarig bestaan van The Hold Steady wiens geluid ondanks de hoeveelheid aan personeelswisselingen nagenoeg onveranderd is gebleven. Opgebouwd rond de muzikale invloeden van Bruce Springsteen, The Rolling Stones, The Replacements en de herkenbare praatzang van voorman Craig Finn, die herinneringen oproept aan Graham Parker en de zingende popdichter John Cooper Clarke.

Sommigen zullen zeggen dat The Hold Steady net als bandjes als Lucero en Drive-by Truckers van het luide en rauwe rockwerk over zijn gestapt naar een iets solide, consistente en goed geproduceerde versie. Voor oudere hipsters die nu gezinnen hebben. Ongelijk geef ik ze niet, hoor. Het is vrolijke en energieke muziek voor hippe hipsters,die af en toe vergeten dat ze niet de hele nacht meer door kunnen drinken. Die nog steeds dezelfde vrienden hebben waar ze van houden waarvan ze niet zeker weten of zij ooit nuchter zullen worden. “Open Door Policy” herinnert daaraan.

In Finn’s Amerika is iedereen op een feestje of in een bar. Elk meisje is een prostituee, een cocktail-serveerster, of allebei, de brave jongen met een cola gewoonte of de alcoholist die ons allemaal een minuut aan het lachen maakt en een uur later iedereen de stuipen op het lijf jaagt.

www.theholdsteady.net

(Johan Schoenmakers)


Your Comment