RSS

16 Horsepower – SACKCLOTH ‘N’ ASHES

Sackcloth 'n' Ashes

Nee, het is geen vergeten plaat! Ja, het is wel een vergeten jubileum. Op 6 februari 1996 kondigde opperdominee Dave Eugene Edwards vanaf de kansel de geboorte aan van het eerste album van 16 Horsepower. Halleluja!

Iedere voorganger in Urk of Krimpen a/d IJssel kan niet in de schaduw staan van deze door de duivel bezeten kleinzoon van een door Colorado rondtrekkende prediker. Op het podium is Edwards een reïncarnatie van Johnny Cash en Jeffrey Lee Pierce. U leest het al in deze eerste alinea. Hier is een volgeling aan het woord.

Het album en de concerten van de groep waren verbluffend goed. Het leek wel of je in de verte de muziek van U2, The Sound of Magazine hoorde, maar dan gespeeld op banjo, bandoneon (hierover later meer) en staande bas. Live ging de volumeknop open, waardoor de countrypuristen met cowboyhoeden op de eerste rij heel snel bij de uitgang stonden…heerlijk. Linedansen zat er die avond niet in!

Edwards zat in het donker over zijn bandoneon (hierover later meer) gebogen, met zijn laars stampvoetend op de maat van de muziek om zijn verzen prevelend en spugend over zijn volgelingen uit te storten. Lange, blonde manen wapperden over zijn gezicht. Nogmaals in Urk en Staphorst zouden ze vol jaloezie en bewondering kijken. Zo kan het geweest zijn rondom het begin van de jaartelling, ga je bijna denken.Terug naar het eerste album van de groep. Is het folk, gospel, country, blues of bluegrass? Vanaf dit album is er een nieuw genre ontstaan, de countrynoir. Donkere muziek, zware teksten. “Heel on the shovel, I’m digging you a shallowgrave”, “I seen death hangin’ from the tallest tree”. Om Nazarener Edwards maar even te citeren. Zo staat het album vol met obscure, religieuze teksten.  Sackcloth ‘n’ Ashes is op de kop af 25 jaar geworden. Volwassen, uitgebalanceerd en bovenal tijdloos. Na 4 studioalbums ging de groep ten onder aan religieuze twisten en zo hoort het ook! Edwards nieuwe band is Woven Hand. Maar deze muziek heeft niet meer die magie van weleer.

Hoe zit dat nu met die bandoneon? Edwards bespeeld volgens kenners de Chemnitzer Concertina een op een trekzak gelijkend instrument. Uit de Duitse concertina is later de bandoneon ontwikkeld. Zeg nu zelf dit past toch veel beter bij het plaatje!

16 Horsepower – Sackcloth ‘n’ Ashes

Releasedatum: 6 februari 1996

David Eugene Edwards – zang, gitaar, banjo, bandoneon, lap steel

Jean-Yves Tola – drums, zang

Keven Soll – staande bas, akoestische bas, cello, zang

Producer – Warren Bruleigh

@1996 A&M Records

(Michael Struis)


Your Comment