RSS

North End – De Platenzaak

C:\Users\michael\Pictures\IMG_4133.JPG

Dit is geen recensie, maar een lofzang op alle platenzaken van ons land!

Ik zat in de brugklas van de middelbare school en op mijn agenda had ik een foto van Alice Cooper geplakt. Alice met een python. De docent keek met veel afgrijzen naar het plaatje. Het was het jaar 1973 en ik moest nog 13 worden. Op woensdagmiddag op de fiets naar platenzaak North End gelegen aan het Marsmanplein in Haarlem-Noord. Van mijn zakgeld kocht ik mijn eerste single, Halo Of Flies van Alice Cooper. Het werd alleen een hit in Nederland. Achter de counter eigenaar Bert Buter, die ook voetbalde bij Schoten, maar dat is nu even bijzaak.

North End, maar later ook ELPEE, Boudisque, Plato, Concerto, Sounds en GET Records zorgden voor mijn muzikale zuurstof in goede en in slechte tijden. Het kopen van vinyl voelde als goud in je handen. Eenmaal thuis ging de plaat non-stop op de draaitafel. Een kras, een tik, het overslaan van de naald was verschrikkelijk, een drama gewoon.  

Het leven is een soundtrack; we zijn inmiddels in het jaar 2021 en Corona grijpt diep in ons dagelijks bestaan. Opnieuw zorgen de platenwinkels voor onze vitaliteit. Zij die de kaalslag van de jaren ’80 en ’90 hebben overleefd. Opnieuw wordt het vinyl gekoesterd en uitgepakt als een prachtig cadeau. Nu we niet naar concerten kunnen is het luisteren naar en het vasthouden van de lp alsof je weer dichtbij de band, de muzikant staat, waar je van houdt.   

Bert is gepensioneerd, Onno Blomsteel heeft het stokje overgenomen. Doet dat vol passie en overtuiging. Dank Onno en al die bevlogen mannen en vrouwen die elke dag de bestellingen in het karton schuiven om mij tijdens de lockdown te laten genieten van soms geweldige muziek.En waar vroeger een tik dramatisch was klinkt die nu nostalgisch ☺

(Michael Struis)


Your Comment