RSS

Alan Vega – Mutator

Mutator

De naam van Alan Vega staat synoniem voor ongebreidelde, onvermoeibare creativiteit. Als kunststudent in de jaren vijftig aan het Brooklynn College en als zanger van de New Yorkse formatie Suicide. Een onomstreden legende van de ondergrondse muziekcultuur. Tot aan zijn dood in 2016, bleef zijn productiveit constant gigantisch hoog. Dat resulteerde natuurlijk in een schat aan ongebruikt materiaal dat het daglicht nooit heeft gezien en inmiddels bekend staat als de Vega Vault.

Het gitzwarte Mutator is de eerste in een reeks releases uit zijn inmiddels ontgrendelde kluis met banden, die zijn vrouw Liz Lamere en vertrouweling Jared Arroud twee jaar geleden hebben gevonden en gemixt. De overleden Suicide-zanger nam tussen 1995 en 1996 Mutator op met zijn vrouw Liz Lamere in zijn studio in NYC.  Omdat hij in diezelfde periode al vier albums (Power On To Zero Hour, New Raceion, Dujang Prang en Cubist Blues (met Alex Chilton) had uitgebracht belandde deze banden op de plank.

Vega’s doel was destijds niet om een ​​album te maken, maar om te experimenteren met geluidsflarden. Opgebouwd rond een bepaalde toonsoort of akkoordstructuur. Beïnvloed door de straten van New York, laat hij zijn aanwezigheid voelen met een verzameling momenten die soms met zijn onmiskenbare stemgeluid en kracht ongemakkelijk en onheilspellend overkomen, maar ook paradoxaal mooi zijn.  Letterlijk de geluiden van de straten, het verkeerslawaai en de industriële sfeer van de stadse leven. 

“Tegen de tijd dat Liz en ik de opnamesessies voor Mutator ontdekten, wisten we dat we iets speciaals hadden gevonden, en we waren ervan overtuigd dat we het moesten delen. Mutator overbrugt de kloof tussen heden en verleden,  zegt Jared Artaud.  Het is iets waarvan we denken dat hij er heel trots op zou zijn geweest om dit verloren album vandaag uit te zien komen. In veel opzichten is zijn muziek meer dan ooit nodig. “

Mutator is een album vol gruizige, angstaanjagende, oncomfortabele, zenuwslopende,monotone en avantgardische pracht. Een doelgerichte aanval op het uithoudingsvermogen van de luisteraar. Of de soundtrack voor een documentaire over de gruwelijke martelpraktijken in de omstreden gevangenis van Guantanamo Bay.

www.alanvega.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment