RSS

Adrian Crowley – The Watchful Eye Of The Stars

The Watchful Eye of the Stars

Een oprecht schouderklopje. Dat was het wat niemand minder dan Ryan Adams in 2005 in The Rolling Stone gaf aan de Ierse troubadour Adrian Crowley met zijn opmerking: ‘beste songwriter van wie niemand ooit heeft gehoord’. Inmiddels zijn we zestien jaar verder, heeft hij een trouwe aanhang opgebouwd en is Crowley’s negende album “The Watchful Eye Of The Stars” recentelijk uitgebracht.

Zijn muziek laat zich het beste omschrijven als een combinatie van de bariton van Leonard Cohen, het anekdotische van Lou Reed en het raadselachtige van Tim Buckley, schreef Jeannine Brand ooit over Crowley voor de Nederlandse website Kindamuzik. Terwijl de Ierse recensent Eamon Sweeney de singer-songwriter omschrijft als een meester in de understatement.

Een bijzonder, intrigerend en donker stemgeluid en een hoeveelheid aan intieme liedjes met een verhalende kwaliteit staan garant voor de Hemelse herfstmuziek, die in de Lente is verschenen. Kenmerkend blijft die verschrikkelijke weemoedigheid, die diepe snaren weet te raken. Net als ondergetekende zullen de liefhebbers van dit soort singer-songwriter muziek waarschijnlijk direct na de eerste tonen van opener Northbound Stowaway verkocht zijn.

“The Watchful Eye Of The Stars” is een album om bij weg te dromen. Droefgeestige muziek en zijn fraaie teksten laten de luisteraar op een andere, intense manier naar de wereld kijken en tonen hoe zinrijk die is. Daarnaast ademt Crowleys nieuwe wapenfeit een tederheid die in deze tijden van sociale isolatie een grote troostende kracht is.

www.adriancrowley.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.