RSS

Ethan Gold – Earth City 1: The Longing

Earth City 1: The Longing

Aanvankelijk twijfelde ik of een stukje op onze website wel nodig is. Niet omdat Golds nieuwe plaat slehct is, juist niet – Aangenaam onderhoudend zijn de eerste 2 woorden die bij mij binnenschieten na diverse luisterbeurten. Het onleesbaar boekje is misschien een heikel punt, want zelfs met een loep zijn de liedteksten niet te ontcijferen. En ga nu niet mekkeren over het formaat, want ik zie genoeg cd-boekjes met een duidelijk groter lettertype. Maar nee, dat is het ook niet waarom ik in dubio was.

Ethan neemt namelijk het werk van de recensent volledig uit handen met zoveel wetenswaardige informatie en de nodige video’s bij zijn nieuwe liedjes dat ik eenvoudigweg zou kunnen volstaan met de link naar zijn website. Dan zou ik weer bestempeld kunnen worden als gemakzuchtig. Dus heb ik uiteindelijk gekozen om mijn creatieve hersencellen te laten werken. En ik hoef niet te denken over het limiet van het aantal woorden van een recensie. Daar doen wij niet aan.

De albumtitel suggereert een vervolg. Op zijn webpagina bevestigt de in Los Angeles woonachtige zanger, liedjesschrijver, muzikant, filmcomponist en producer de lancering van een trilogie. Golds recente wapenfeit is de volwaardige opvolger van zijn debuut “Songs from a Toxic Apartment” uit 2011. Een fraai album, dat geprezen werd door de internationale muziekmedia zoals Pitchfork, Paste magazine en de Sunday Times. De oorzaak van deze lange pauze was een hersenschade die hij acht jaar geleden had opgelopen door een bizar ongeval in een New Yorkse supermarkt.

De nummers op “The Longing” verwijzen naar het gevoel van vervreemding wat we allemaal wel eens gevoeld hebben in het digitale tijdperk.De steeds groter wordende kloof tussen de echte wereld en de digitalisering. “The Longing” is een plaat met briljante popliedjes, breekbare pianoballads, smaakvolle arrangementen en geweldige muzikanten onder wie Dave Cobb (gitaar), Greg Lee (basgitaar) en drummer Darren Dodd.

Een innerlijke leegte – geen angstaanjagende leegte – gewoon een gevoel in jezelf waar je toegang toe probeert te krijgen. Dat is het thema van deel 1, vertelt Gold aan Ian Kritzberg van de Amerikaanse website The Young Folks. De periode waarin je jezelf de tijd gunt de balans op te maken. De zoektocht naar je innerlijke zelf. Het tweede deel zal meer uptempo zijn over het stadse leven waar de trilogie afsluit met opwinding en terreur.

www.ethangold.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.