RSS

Buck Meek – Two Saviors

Buck Meek treedt uit de schaduw met 'Two saviors' - Indiestyle

Als ik de Euro Americana charts van het eerste half jaar van 2021 erbij pakt valt mij op dat ik het wonderschone solo-album van Buck Meek – de gitarist van de zachtmoedige folk formatie Big Thief, nergens tegenkomt Slaap maar rustig door, dan geniet ik zelf wel stilletjes verder van de fluisterende intimiteit en ontspannen zachtheid van “Two Saviors”. Een troostende vriend zoals het Belgische DA Music het prachtig weet te omschrijven. Muziek die het daglicht slecht kan verdragen.

Een zacht zuidelijk briesje waait er door het album heen. Tussen rootsy indierock, lichtvoetige western swing en smachtende countryfolk. Met enkele buitenbeentjes met scherpe randjes, die heerlijk uit hun vel springen en dus tegenwicht bieden. Op de beste momenten demonstreert het vervolg op Meeks solodebuut “Two Hands” zijn groei als componist en zijn potentieel als soloartiest. Iemand die zijn eigen charme bezit buiten Big Thief.

Op zijn nieuwe plaat werkte hij net als op zijn eerste solowerk samen met Andrew Sarlo. De vaste producer van Big Thief. Zeven dagen bivakkeerden Sarlo, Meek en zijn vaste live band in een afmattende kleffe juli hitte in een oud Victoriaans huis villa op steenworpafstand van de Mississippi. Zowel in de ochtend als in de avond na een lange siesta werd het nieuwe album integraal gespeeld. Tot er aan het eind van de week veertien sets waren opgenomen.

Een simpele benadering, zegt Meek in een interview met Front.nl. Een terugkeer naar de meest basale benadering van opnemen zonder overdubs. Het voelt zo direct en oprecht, met een rauwheid die de menselijke geest vertegenwoordigt.”

De liedjes zijn voor het grootste deel reflecties van zijn eigen leven en zijn eigen ervaringen. De semi-akoestische opener Pareidolia zet de toon – ergens tussen een vroege Elliott Smith en Neil Youngs Harvest. Meek brengt zijn Texaanse afkomst naar voren in het nummer Candle. Er is iets magisch ouderwets aan de combinatie van een twangy gitaar, een vleugje piano en viool en een eenvoudige drumbeat. Ontspannen en tegelijkertijd zeer geslaagde details voor oplettende oren met een prettig nonchalant gevoel.

www.buckmeekmusic.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.