RSS

Silas J. Dirge – The Poor Devil

The Poor Devil

Schaamrood op de lippen en pijn in mijn hart heb ik. Want “The Poor Devil” van Silas J Dirge – het pseudoniem van de Nederlandse singer-songwriter Jan Kooiker, was ik stomweg niet aan toegekomen, Ondanks dat het album begin dit jaar is verschenen. Waar sommige critici albumrecensies zien als een sportkattern – vandaag relevant, volgende week achterhaald, besteed ik na bijna elf maanden alsnog aandacht aan deze plaat. Wat erg goed is mag best laat.

“The Poor Devil” is een intrigerende verademing met in mineur gestemde liedjes vol donkere poëzie. Hij dompelt ons onder in zijn dramatiek en we raken erin verstrikt. Schijnbaar heeft hij een zwak voor de schaduw kant van het bestaan. Je ziet het terug in de liedtitels als Flowers On Her Grave, I Saw A Snake en The Devil Is In The City.

Gewapend met een akoestische gitaar en een licht raspende strot creëert hij vol overgave een verontrustende en mysterieuze sfeer. Kooiker in de rol van de poor en lonesome cowboy. De kunst van de eenvoud. Voor de broodnodige afwisseling voegt hij hier en daar wat dreigende streepjes, galmende slide, en stemmige harmonieën aan het geheel toe.

Ondanks de diverse klaagzangen op “The Poor Devil” neigen de nummers naar het melodieuze en wormen ze zich een weg naar je ziel.  Muziek met een filmisch aspect die herinneringen oproept aan de spaghetti westerns en Johnny ‘ The Man in Black’ Cash. Alsof hij de grote vlaktes van Nebraska afdwaalt.

www.jankooiker.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.