RSS

Parquet Courts – Sympathy For Life

Sympathy for Life

Officieel is “Sympathy For Life” het zevende album van de Amerikaanse formatie Parquet Courts. Maar onder de naam Parkay Quarts werden er al diverse opnames de wereld ingeslingerd, debuteerden ze in 2011 officieel met een cassette (American Specialities) en verscheen er her en der een ep’tje. 

Sympathy for Life” is het meest dynamische album van de band. De bezwerende combinatie van psychedelica, rock en soul met een dansbare energie levert een onweerstaanbare plaat op, die staat als een huis. Flirtend met het verleden en duidelijk knipoogt naar bands als Primal Scream en Talking Heads.

Waarin Sympathy For Life opvalt is de evolutie van het geluid. Een andere richting met het behoud van de eigen identiteit. Of zoals zanger en gitarist Austin Brown het verwoord: “Na elf jaar en een aantal albums in de achterzak is de druk groot om te experimenteren en in de basis toch te klinken als voorheen. Het resulteert in pulserende ritmes met een hypnotiserend karakter, die de aanstekelijke melodieën ondersteunen.

Veel rockbands mislukten in hun poging eens een keer een dansplaat te maken. De sleutel is om de geschiedenis in te duiken en samen te werken met een producer uit die periode. Voor Primal Screams Screamadelica was de invloed van wijlen Andrew Weatherall fundamenteel voor het succes. “Sympathy For Life”, het vervolg op hun doorbraakalbum Wide Awake! vond zijn psychedelische essentie via Rodaidh McDonald. De producer achter het succes van The xx, David Byrne’s American Utopia, en Hot ChipEn ongetwijfeld werkt het ook op “Sympathy For Life”.

www.parquet-courts.com

www.konkurrent.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.