RSS

The Mighty Mighty BossToneS – When God Was Great

The Mighty Mighty BossToneS - When God Was Great | Epitaph Records

Weer een voor mij onbekend bandje ontdekt dat voer is voor de ska-punk liefhebbers. Mijn kennismaking met het Amerkaanse The Mighty Mighty BossToneS en hun inmiddels elfde studio-album When God Was Great. Na een seconde of tien weet je al waar je mee te maken heb. Een zonnige en aanstekelijke mix van rock, ska en punk met een behoorlijke knipoog naar Madness en Bad Manners.

Ingewikkeld wordt het nooit, maar dat hoort ook zo bij feestmuziek. Of zoals dit tien koppige gezelschap zelf uitspreekt op het nummer Bruised:

We might be bruised
But we’re not broken
We might be down but we’re not out

Het kan zijn dat de opzwepende gitaarpartijen, de ironische teksten en de strakke blazerssectie je heel even zorgeloos in het leven laat staan. De somberheid van het afgelopen anderhalf jaar doorbrekend, zodat de ernst van het onderwerp beter verteerbaar wordt. Sterker nog, ik denk dat dit de enige manier is waarop ik een nummer zou kunnen verdragen met de tekst: “de laatste keer dat ik je zag, waren we op Zoom.” Ik krimp ineen bij de gedachte dat die woorden worden uitgesproken met de stroperige ernst van iemand als Adele. Brrrrrr, NEEEEEEEE.

Ik vind het wel muziek om live mee te maken, hoe goed When God Was Great die sfeer ook benadert. Feestje gegarandeerd met aangenaam, bruisende zomerdeuntjes en diverse downbeat momenten, die mij herinnert aan de tijd dat ik nog maagdelijk jong was. Een viering van het leven, van muziek en van vriendschap. En bovenal vat dat het echte plezier van When God Was Great samen. Een album dat ongetwijfeld een glimlach op je gezicht tovert. Een must om je te laten dansen. En als je niet van ska-punk houdt, dwingt niemand je ernaar te luisteren, dus asjeblieft… hou het gezeur voor je.

www.bosstonesmusic.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.