RSS

Lilli Lewis – Americana (2021)

Lilli Lewis - Americana - Amazon.com Music

Ik dank God op mijn knieën dat ik het afgelopen jaar in contact kwam met de promotionele activiteiten van de Amerikaan Howlin’ Wuelff. Hierdoor verschenen er bij ons stukjes over nieuw plaatwerk van onder meer Corey Ledet, Dwayne Dopsie, Tim Foljahn en Lilli Lewis. Om die laatstgenoemde gaat het in deze recensie. Een plaatselijk veelgeprezen folkrockdiva, een geschoolde opera zangeres, pianiste met een klassieke opleiding en activiste uit New Orleans.

Op haar vorig jaar verschenen derde plaat Americana pakt zij uit met ingrediënten, die onlosmakelijk verbonden zijn met de Amerikaanse rootsmuziek. Een liefdesbrief aan alle muziek die mij heeft geraakt, aan alle mensen die een impact op mij hebben gehad, en aan de hoop die ik nog steeds in mijn Amerikaanse hart koester.

Op haar meest recente wapenfeit weerspiegelt Lewis twee kanten van haar Amerika. Die van de 150 jaar oude kerk van haar vader en die van ‘de witte blik’. Zij opent acapella met een hoopvolle boodschap:

My American heart wants your baby to be born healthy
wants your son to make it home from the war
fully able to rejoin his people … 

Totdat ieders fundamentele gevoel van waardigheid en veiligheid wordt behandeld als een geboorterecht, hebben we geen rechtvaardige samenleving vertelde Lewis recentelijk in gesprek met American Blues Scene. Dus ik probeerde een persoonlijk statement in een nummer te stoppen en te kijken of je mensen erop kunt laten dansen.

Is she the best version of herself she can be? / Is there really a difference between you and me? / What if it were you in her place? / Will she let the church choose who she weds? / Is the bigotry that killed her grandfather her story?

Lewis stelt zich veel moeilijke vragen over de ‘vergeten’ Amerikanen. De BIPOC-(black, indigenous, and Person of Color) artiesten die het americana-genre uitvonden, maar in eigen land nauwelijks gehoor kregen. Je kunt zingen wat je wilt voor een betere morgen / Maar dit is alles wat je nu heb, dus…

Lilli’s missie op Americana is om de ‘onzichtbare’ mensen zichtbaar te maken.

www.folkrockdiva.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment