RSS

Jake Xerxes Fussell – Good and Green Again

Good And Green Again

Lente. Een beter moment om Good and Green Again van de Amerikaanse folkie Jake Xerxes Fussell erbij te pakken is er volgens mij niet. Want ook op de hoes van zijn vierde plaat komt het Lentegroen je tegemoet.

Het concept op Good and Green Again is net zo eenvoudig als doeltreffend. Fussell is een fijnzinnige zanger met een koperroestbruine stem, een geboren vingerplukker, maar bovenal een natuurlijke verhalenverteller, die zijn ding doet.

Luisteren naar Good and Green Again is alsof je een les in traditionele volksmuziek volgt. Net als op zijn achterliggende platen zet Fussell op zijn nieuwe wapenfeit zijn zoektocht naar de vergeten folksongs naarstig verder. Hij is en blijft een meester in het vinden van obscuur werk om deze vervolgens delicaat met een afgemeten karater te interpreteren. Een nederige knieval van mijn kant kan dan ook niet uitblijven.

Nummers die onder een dikke laag stof in half vergeten liedjesboeken zijn opgedoken. In welk liederen boek hij het nummer vond en wie het nummer al eerder onder handen nam valt allemaal terug te vinden in de uitklapbare hoes.

Misschien wel het meest intrigerende nummer op het album is The Golden Willow Tree. Het duurt meer dan negen minuten en vertelt het verhaal van een zeeman die indruk probeert te maken op zijn kapitein door een vijandelijk schip tot zinken te brengen. Uiteindelijk door bruut verraad wordt de hoofdpersoon in zee geworpen. Opmerkelijk voor een nummer dat zo lang is, dat het voelt alsof het zo voorbij is.

Voor het eerst koos Fussell ook voor eigen werk. Vier stuks, waarvan drie instrumentaal. Voor het afsluitende Washington leende hij de tekst van slechts veertien woorden, die in een tapijt uit het begin van de twintigste eeuw was genaaid.

General Washington
Noblest of men
His house, his horse, his cherry tree, and him

Naast zijn vaste bandleden Casey Toll (contrabas), Libby Rodenbough (viool) en Nathan Golub (pedal steel), wordt hij vergezeld door Joe Westerlund (drums), Joseph Decosimo (viool), Anna Jacobson (trompet, Franse hoorn), Bonnie ‘Prince’ Billy (achtergrond) en James Elkington (piano, orgel, dobro, mandola, vibrafoon, gitaar), die bovendien voor de productie zorgde.

www.jakexerxesfussell.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment