RSS

King Of The World – Royal Ten

Het is alweer tien jaar geleden dat de vaderlandse formatie King Of The World het levenslicht zag. Een band met een missie: de bluesmuziek levend houden, ook voor de jongere generatie. Als dan ook nog blijkt dat de bandnaam verwijst naar een speciaal voor de Japanse markt uitgebracht album van de legendarische Cuby & The Blizzards kan je direct rekenen op de sympathie van ondergetekende.

Sedertdien timmert de band van Ruud De Weber (zang, gitaar), Fokke de Jong (drums), Govert van der Kolm (toetsen) en Erwin Java (gitaar) vol aan de weg met een energieke en ontspannen stijl, die niet direct binnen het bluesidioom valt. Vier ervaren rotten die de blues van haver tot gort kennen en die samen met fraaie meerstemmige zangpartijen de muziek laat bruisen.

Op het podium een hecht team zonder uitgesproken aanvoerder. Dat onderschreef ook het optreden in de Zoetermeerse Boerderij alweer vijf jaar terug, waar de heren inĀ een rechte lijn naast elkaar op het podium stonden opgesteld. Bij King Of The World is iedereen gelijk. Muzikanten die elkaar het licht in de ogen gunnen en dat nu al tien jaar lang. Het feit dat Java vier jaar geleden een solo carriere verkoos leek op voorhand een flinke aderlating. Zijn herkenbare gitaarspel is namelijk een van de bepalende factoren. Toch klinkt het materiaal van het daaropvolgende Connected ((2019) zonder de Groningse gitaarvirtuoos maar met de Gentse snarenvreter Stef Delbaere in de gelederen speelser en hier en daar wat meer melodieus.

Het recent verschenen Royal Ten waarop Marlon Pichel de drumstokjes overneemt van Fokke, klinkt met nog altijd diezelfde drive, als een logische voortzetting van waar de voorganger ophield. En die wat mij betreft bovendien de meest toegankelijke is van de band. Nog altijd zorgt Ruud voor de liedteksten en is en blijft de blues en de soulvolle rockmuziek een creatieve groepsaangelegenheid.

01-04: Drachten, Iduna
03-04: Groesbeek, Blues Moose Live
14-05: Zoetermeer, Boerderij (met Matt Schofield, Shirma Rouse & Big Pete)
07-05: Heerde, Blues, Beer & BBQ
11-06: Hoogland, De Noot
25-06: Sint-Michielsgestel, Hoge Stoep Blues & Rock
26-06: Amen, Amer (middag en avondshow)
16-07: Dordrecht, Big Rivers Festival
20-08: Emmen, Resentheater
28-12: Houten, Theater aan de Slinger

www.kingoftheworld.eu

(Johan Schoenmakers)


Your Comment