RSS

Maya De Vitry – Violet Light

Violet Light | Maya de Vitry

Het is toch net of je je eigen overlijdensbericht plaatst bij de aankondiging van de officiele breuk van je bandje (The Stray Birds), zei zangeres Maya de Vitry in een interview met de Amerikaanse roots radiozender The String. Tegelijkertijd kondigde zij haar solo debuut Adaptions aan. We zijn nu drie en een half jaar verder na dat voor haar verschrikkelijjke ‘point of no return’. En Violet Light, die haar tweede plaat How To Break A Fall uit 2020 opvolgt, draait voortdurend zijn/haar rondjes in mijn cd-wisselaar.

Opgenomen in een omgebouwde kelderstudio met bassist Ethan Jodziewicz en diverse bijdragen van muzikanten op afstand voelt Violet Light alsof je wordt ondergedompeld in een warme cocon. Een schitterende country getinte verzameling aan folkliedjes en een openhartige kijk in het leven van de zangeres, die vooral wordt ge├»nspireerd en gestimuleerd door de natuur en haar omgeving.

De hemelse schoonheid van Maya’s fluwelen stembanden, die in de verte doen denken aan die van Tamara Lindeman (The Weather Station) is bovenalles geschikt voor het tedere repetoire op haar nieuwe plaat. En waar liefhebbers van het werk van Aoife O’Donovan en Molly Tuttle graag veel tijd aan zullen besteden. 

Als je haar voorgaande werken uit je platenkast of via 1 van de streamingdiensten erbij pakt valt je op dat het materiaal op Violet Light zoeter en zachter overkomt dan voorheen. En dat heeft weer te maken met de pandemie – ze was aan huis gekluisterd.

De albumtitel komt voor in het nummer Not A Trick Of The Eye en verwijst naar een bepaald licht dat buiten het bereik van de mens ligt en alleen zichtbaar is voor bepaalde insecten. Het nummer was de eerste single van het album en herinnert aan diverse beperkingen die ons allemaal te boven zijn gegaan.

www.mayadevitry.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.